2018. december 05. | 16:44

A soron következő Alfa Romeo SUV-t a márka pomiglianói üzemében fogják gyártani és a Jeep Renegade architektúráját alapul véve készül majd el.

Napvilágot láttak bizonyos hírek, miszerint megszűnhet a Fiat modellek gyártása Olaszországban. Azonban a márkát övező híresztelések ellenére a Fiat Chrysler Automobiles vezetősége 2018 novemberében jelentette be, hogy 5,7 milliárd dollárt tervez befektetni olaszországi üzemeibe és a termékek fejlesztésébe egyaránt.

Az autóról képeket ide kattintva találsz.

Az olasz autógyártó ezzel a lépéssel elsősorban a lassú eladásokat szeretné felgyorsítani, továbbá nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kompakt crossoverekre. A vállalatnál azon modellek, melyek nagyobbak 4 méternél mind a járműpalettán már nem szereplő Punto módosított architektúrájára épülnek.

Az újdonsült szabadidő-autó az Alfa Romeo pomiglianói üzemében készül majd, ahol az FCA járművei közül jelen pillanatban mindössze egy típust gyártanak, az pedig a Fiat Panda. Ha már a Pandánál tartunk, a Fiat-csoport frissített modelljét nemrég az Euro NCAP töréstesztjei alá vetették, ahol csúnyán leszerepelt: a megszerezhető 5 csillagból egyet sem sikerült bezsebelnie.

Pietro Gorlier, a vállalat európai igazgatója elárulta, hogy a vadonatúj SUV a négykerék-meghajtáshoz alkalmas, szélesített platformot fogja használni, melyre a Jeep Renegade, a Jeep Compass, valamint a Fiat 500X épül már huzamosabb ideje.

Motorválaszték terén az új Alfa Romeo crossover a Firefly motorcsalád benzines erőforrásaival érkezik majd, melyhez ugyanazt a plug-in hybrid hajtásláncot szeretnék kapcsolni, ami a Rengade-ben is elérhető lesz 2020-tól.

A vállalat abban bízik, hogy a Mazda CX-3-hoz hasonlító mini crossover nagy sikereket ér majd el a piacon. Mindez könnyen be is jöhet nekik, hiszen a legnagyobb kereslet jelenleg ezen járművek iránt mutatható ki.   

A gyártó négy éven belül két vadonatúj modell bevezetését tervezi, a mini crossover mellett a BMW X5 és a Mercedes-Benz GLE riválisainak megvalósítására is törekedni fognak. A közepes méretű SUV-t feltehetőleg a Stelvio nyújtott platformjára helyezik majd, melyet egyébként a Maserati is használ.

Az FCA távlati tervei között áll továbbá, hogy elektromos platformot fejlesszen, melyet akár a Fiat 500 EV következő generációja is használhat majd. Az Alfa Romeo crossoverének gyártását 2019-ben már megkezdhetik.