2023. október 30. | 12:32

Kisebb felfordulást okozott vasárnap az állat a XVIII. kerületben.

Érdekes kalandba csöppentek tegnap a XVIII. kerület Üllői út környékén élők, miután egy sokkos állapotba került dámszarvas kereste menedékét a lakóházak között. A megzavarodott állat még egy autónak is nekiment menekülés közben.

A méretes emlős befogásában több szervezet is részt vett, többek között a Speciális Állatmentő Egység, akik egy Facebook bejegyzésben tudatták a helyzetet az olvasókkal. Először a rendőrök érkeztek ki, ám nekik nincs hatáskörük ilyen ügyben intézkedni, így meg kellett várni a vadőröket, vadászokat és az állatkert ügyeletes állatorvosát is.

Egy szemtanú azt írta, hogy a helyszínen volt és úgy hallotta, nem kaptak engedélyt az altatásra az illetékesek, hanem helyette kilövésre. Szerencsére erre nem került sor, mert az állat kiszabadult addigi fogságából, ám így ismét vágtatni kezdett, ráadásul az Üllői út felé – közben ment neki egy álló autónak.

Végül az állatmentőautóval és szirénázó rendőrautókkal sikerült beterelni egy kisebb erdőbe. Csakhogy ez egy olyan helyen van, amit egyik oldalról a Ferihegyi gyorsforgalmi, a másik oldalról az Üllői út határol, így valamelyiket érintenie kell, amikor továbbáll.

A Speciális Állatmentő Egység abban bízott, hogy amikor elcsendesedik a forgalom, éjjel megindulhat az erdő felé, ahonnan betévedt a városba. Nem tudjuk, hogy ez végül bekövetkezett-e, így az érintett szakaszon (repülőtérre vezető gyorsforgalmi út, mellette lévő vasúti pálya) érdemes különös körültekintéssel vezetni a következő 1-2 napban.

Az állatmentők azt kérték, hogy amennyiben észrevesszük a dámszarvast lakott területen, bárhol és bármikor hívhatjuk őket a 06707713019 számon. Ha esetleg nem veszik fel, írhatunk SMS-t is.

Érdemes tehát óvatosan vezetni a környéken. A vadgázolás amúgy sem könnyű téma, hisz ahogy arról korábban írtunk, még egy ilyen esetben is mi járhatunk pórul anyagilag.

Depositphotos