2023. július 26. | 12:21

A Magyar Közlönyben jelent meg a vadgázolásról szóló új szabályozás, amely nem az autósoknak kedvez.


FRISSÍTÉS (10.04.): A jogalkotók a bírói gyakorlatot alapul véve külön rendelkeztek a jogszabályban a felelősség viseléséről gyorsforgalmi út és autópálya esetében. Eddig ilyen helyzetekben nehezebb volt mentesülni a vadásztársaságoknak vadkár esetén, az új szabályozás szerint azonban ilyenkor az út üzemeltetője lesz a felelős, neki kell megakadályoznia, hogy a vad az útra kimenjen.


Korábban már mi is több cikkben foglalkoztunk azzal, mi a teendő vadgázolás esetén, és azt is megnéztük, hogy jár-e a kártérítés a biztosító vagy a vadásztársaság részéről. Az egyik kardinális pontja ennek a témának az, hogy ki van-e helyezve az adott útszakaszon a vadveszélyt jelző tábla, vagy sem.

Ritka esetekben el lehetett jutni oda, hogy nem az autóst hozták ki hibásnak az ügy végén, ám erre inkább akkor volt esély, ha nem volt kint a vadveszélyt jelző tábla az adott mellékúton. Az elütött vad egyébként a vadásztársaság tulajdona, így aki hazaviszi az állatot, lopást követ el és súlyos pénzt kell fizessen.

Vadgázolás esetén tehát mindenki értesítse a rendőrséget, valamint a helyi illetékességű vadásztársaságot. Érdemes képekkel és videókkal alaposan dokumentálni a balesetet, így nagyobb lehet az esély akaratunk érvényesítésére.

A D.A.S. jogszerviz írásából kiderült, hogya Magyar Közlöny 2023. évi 90. számában megjelent a 2023. évi XLIV. törvény, ami az egyes törvényeknek az agrárminiszter feladatkörét érintő módosításáról szól. Ezen hivatkozott törvényben hirdették ki a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény módosításait.

Ebből pedig lényegében az derül ki, hogy 2023. július 1-jétől szinte minden esetben az autót vezető, kárt szenvedett fél lesz a hibás vadgázolás esetén. A pontos jogszabályi leírásban ez így szerepel:

75/A. § (1) A vadászatra jogosult a vadászható állat által okozott kárért való felelősség Polgári Törvénykönyvben foglalt szabályai alapján köteles a mezőgazdálkodáson és erdőgazdálkodáson kívül másnak okozott kárt megtéríteni azzal, hogy a vadászatra jogosult ellenőrzési körén kívül eső oknak a vadászati jog gyakorlásán és a vadgazdálkodási tevékenység folytatásán kívül eső okot kell tekinteni.

(2) A vadászható állat által okozott kárért való (1) bekezdés szerinti felelősség és a fokozott veszéllyel járó tevékenységért való felelősség találkozása esetén a Polgári Törvénykönyvnek a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott esetben nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben.

(4) Gyorsforgalmi utat úgy kell üzemeltetni, hogy arra a vad ne jusson fel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegében ellehetetlenül annak a bizonyítása a gyakorlatban, hogy a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben. Ha ezt a tényt a kárt szenvedett autós nem tudja bizonyítani, akkor a vadásztársaság nem lesz felelős, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban keletkezett kárt. 

Magyarul, ha a vad nem azért keveredett az útra, mert éppen űzték, lőtték vagy hajtották, akkor a vadásztársaság felelőssége a törvénymódosítás értelmében nem lehetséges. Ezen a ponton felmerül annak potenciális lehetősége, hogy az autóvezetővel szemben a vadásztársaság fog igénnyel fellépni az elgázolt, tulajdonába tartozó vad megtérítésével kapcsolatban.

A piacon egyébként elérhetők kifejezetten vaddal történő gázolás esetére térítő kiegészítő felelősségbiztosítások, de ezek általában maximum 500 000 forintos értékhatárig vállalják a károk megtérítését. Remélhetőleg a piaci szereplők a törvénymódosítás hatására kifejlesztenek egy valós védelmet nyújtó kiegészítő biztosítást az ilyen esetekre - olvasható a D.A.S. anyagában.

Depositphotos