Nagyon fontos bejelentést tett közzé ma délelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium: a magyar kormány ismét megújítja a környezetkímélő elektromobilitást támogató és az elektromos autók terjedését ösztönző programját. Legfontosabb változás, hogy a korábbinál igazságosabb lesz, az alacsonyabb árfekvésű villanyautót vásárlókat az eddiginél nagyobb vissza nem térítendő állami segítségben kívánják részesíteni.

Az elektromos autók vásárlását ösztönző újabb program részletei:

  • a pályázat 2022 június 1-ig tart vagy a keretösszeg kimerüléséig, ami ezentúl 5 milliárd forintra nőtt
  • az elektromos autók mellett a tisztán elektromos motorok és robogók vásárlását is támogatja a kormány
  • a taxi használatú járművek az eddiginél magasabb támogatást kapnak, a keretösszeg esetükben 2 milliárd Ft
  • elektromos autók esetében a vételár plafonja bruttó 15 millió forintra csökkent
  • a támogatás a 11 millió forintos beszerzési ár alatt: elérheti a 2,5 millió forintot a korábbi 1,5 millió Ft helyett
  • a támogatás mértéke a bruttó 11-15 millió forintos árú autók esetén 500 000 forint
  • az elektromos robogók támogatása csak nem természetes személyek számára érhető el, mértéke 100 ezer és 1 millió forint között lehet és akár elérheti a vételár 55%-át

Magyarországon 2016 óta lehetett állami segítséget igénybe venni új elektromos autó vásárlásához annak érdekében, hogy a környezetbarát technológia minél szélesebb körben megjelenjen az utakon. Mint ismeretes, az ösztönzőprogram második üteme is lezárult 2020 év elején, melynek keretében eddig közel 2 800 darab villanyautóhoz nyújtott támogatást a kormány. A hazai energiapolitika kiemelt célja a közlekedés zöldítése, hiszen a CO2-kibocsátás ¼-ért elsősorban a közúti közlekedés felel, várható volt, hogy megújul az ösztönzőprogram.

A korábbi kampány sikere vitathatatlan, azonban sok kritika is érte főleg amiatt, hogy elsősorban a gazdagoknak kedvezett, azok élvezhették előnyeit, akiknek eleve sok pénzük volt. Tarthatatlan volt a korábbi bruttó 20 milliós értékhatár, hiszen nagyértékű luxusautókat támogattak szűkös forrásokból. Ezen kívántak változtatni és erre már Orbán Viktor is utalt a 2019-es esztendőt értékelő beszédében év elején.

„Olcsó elektromos autók megjelenését és használatát támogatja a kormány, hogy az ne csak a gazdagok kiváltsága legyen” – jelentette ki a miniszterelnök még februárban.