A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kibővíti projektalapú együttműködését, a két szervezet az eddigieknél is határozottabb fellépéssel, valamint figyelemfelkeltő és edukációs videókkal csökkentené a balesetek és a szabályszegések számát a budapesti utakon.

A két társaság között létrejött stratégiai partneri együttműködés célja az, hogy javuljon a közlekedők biztonsága a magyar fővárosban. Az érintett felek megegyeztek abban, hogy a jogosulatlan buszsávhasználatot a jövőben is rendszeresen ellenőrzik, emellett pedig figyelemfelhívó kampányba kezdenek a gyalogosgázolások visszaszorításának érdekében.

„A jogosulatlan buszsávhasználatot mindenkivel szemben ellenőrizzük, közlekedjen az illető akár bringával, autóval, rollerrel, szánkóval vagy kombájnnal.” – jelezte a BKK december elején.

Mazda terepjáró egy civil rendőrautó előtt

A két szervezet megelőzési céllal jobban láthatóvá tenné az autósok számára a gyalogosátkelőket, de a járdák szélét is felfestenék, amely a járókelőket figyelmeztetné arra, hogy a telefon bámulása helyett jobb lenne odafigyelniük arra, ami az úton történik, mielőtt lazán továbbhaladnának. Ha már a gyalogosátkelőknél tartunk, térjünk ki egy pillanatra a hazai fejlesztésű okos zebrákra, melyeket 2019-ben kezdtek el telepíteni Magyarországon, jelen pillanatban összesen hat magyar településen működnek. A közlekedésbiztonság szempontjából, meg úgy általában is jó hír, hogy a gyalogosokat védő rendszer eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Visszakanyarodva a mostani cikkre, a BKK jelezte, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az olyan esetek, amikor egyes autósok a vélt vagy valós sértettségüket úgy bosszulták meg a közösségi közlekedési járművekkel szemben, hogy éles fékezéssel hirtelen megállásra késztették azokat. A BRFK azt ígérte, hogy a későbbiekben még szigorúbban lépnek fel a büntetőfékező sofőrökkel szemben, kiváltképp azokban az esetekben, amikor a BKK adott járművén személyi sérülés is történik a váratlan és intenzív fékezésre miatt.

Büntetőfékező sofőr miatt lelassító busz