2020. április 23. | 13:30

A Toyota legkisebb divatterepjárója a Yaris Cross nevet kapta.

A Toyota C-HR 4 éve jelent meg a C-szegmensben, így itt volt az ideje, hogy az új Yaris mellett egy B-kategóriás szabadidő-autóval is előrukkoljon a Toyota, ami elsősorban az európai vásárlóknak készül. A Toyota Yaris Cross modellt 2020-tól Franciaországban szerelik össze az új Yaris mellett, a tervek szerint évi 150 000 példányban.

A Yaris mellett a Cross változat is a gyártó új kompakt platformjára, a GA-B-re épül, de a szabadidő-autós kialakításnak köszönhetően tágasabb teret kínál, annak ellenére, hogy a tengelytáv a Yariséhoz hasonlóan 2560 mm. A képeken jól megfigyelhető az autót körülölelő műanyagozás és az akár 18 colos méretben is kérhető kerekek.

A Yaris Cross a negyedik generációs hibrid hajtálánccal lesz vélhetően a legnépszerűbb, ahogy a Yarisban, itt is az 1,5 literes, háromhengeres, Atkinson-ciklusú benzinmotor található meg egy villanymotorral megtámogatva, amely a lítium-ion akkucsomag segítségével 59 kW-os teljesítményt biztosít, az összteljesítmény pedig 116 lóerőt mutat. Elsőkerék-hajtással 90g/km, összkerékhajtással 100g/km kibocsátást mértek a gyáriak, így a határérték közelében tudják tartani a kis SUV CO2 kibocsátását, legalábbis papíron. A Toyota Yaris Cross értékesítése 2021-ben kezdődik.