2020. július 15-én (szerda) nulla órától a magyar kormány beutazási korlátozásokat vezet be Magyarországon a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten. A magyarok egyik legkedveltebb nyaraló-célpontja, Horvátország (ahol új csúcsra ért az aktív koronavírus-fertőzöttek száma) továbbra is szabadon látogatható lesz oda-vissza, de nem biztos, hogy ez huzamosabb ideig így is marad.

Letenye

A vasárnap megjelent kormányrendelet a Magyarországon történő átutazás mellett az ingázók határátlépését is szabályozza. A magyar kormány koronavírus-fertőzöttség szerint három kategóriába (zöld, sárga és piros) sorolja az államokat, és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkező magyar vagy külföldi állampolgárok határátlépését.

  • Vörös kategóriába tartozó országok: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, Óceánia és Ausztrália, illetve a sárga kategóriába be nem sorolt ázsiai, afrikai és amerikai országok (az USA-t leszámítva)
  • Sárga kategóriába tartozó országok: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, Egyesült Államok
  • Zöld kategóriás országok: Ausztria, Horvátország, Olaszország és Görögország

A teljes listát a Hivatalos Értesítőben lehet átböngészni.

Egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a határon azokat a magyarokat, akik sárga vagy piros jelzésű országból lépnek be Magyarországra. Nekik mindenképpen karanténba kell vonulniuk 14 napra, akár fertőzöttek, akár nem (kivéve akkor, ha valaki a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírus-tesztet fel tud mutatni). A karantén alatt két tesztet végeznek el rajtuk, ha az illető sárga országból érkezett, és az első tesztje negatív lesz, akkor kiléphet a karanténból. Vörös ország esetén két negatív teszt szükségeltetik a karantén elhagyásához. Külföldi állampolgárok nem léphetik át a magyar határt, ha piros jelzésű országból érkeznek. A kormány július végéig vállalja a tesztek költségeit. Augusztus 1-jétől, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét a saját zsebéből kell fizetnie, már ha nem akar kéthetes karanténba menni.

A zöld kategóriába került országok szabadon látogathatóak oda-vissza a magyar állampolgárok számára, de Gulyás Gergely elmondta, hogy heti rendszereséggel nézik át a besorolásokat, és ha szükségét látják, akkor soron kívül is intézkednek. Ha ez így történik, akkor bizony kényelmetlen lesz hazajönni az Adriáról.

A magyarok imádják a horvát tengerpartot, szombaton is nagy torlódás alakult ki az M7-es autópályán a magyar-horvát határátkelő előtti útszakaszon. Azt tudni kell, hogy a horvát hatóságok felveszik a külföldi honosságú emberek adatait (úti cél, telefonszám és e-mail cím), ami nem könnyíti meg az autósok életét. A regisztrációt előzetesen is el lehet végezni online (az űrlapot erre a linkre kattintva lehet elérni), ami felgyorsítja a határátlépési folyamatot. Az Index egyik olvasója ugyanakkor jelezte, hogy kevés horvát rendőr dolgozott a határátlépőnél, ez is közrejátszott a hatalmas torlódás kialakulásában.

Magyar-horvát határátkelő
Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A beutazási korlátozásokra visszakanyarodva, az intézkedések nem terjednek ki a tranzit, illetve a teherforgalomra, ahogyan a hivatalos utakra sem. Azok is szabadon beléphetnek az országba, akik be tudják bizonyítani, hogy az elmúlt fél évben már átestek a betegségen. A Magyarország területén megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény résztvevői is korlátozás nélkül léphetnek be az országba, még a sárga és a piros jelzéssel besorolt állam területéről is, derül ki a rendelet szövegéből. Ez azt jelenti, hogy a hétvégi Forma–1-es Magyar Nagydíj nincs veszélyben, lesz verseny a Hungaroringen július 19-én.