Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
-1 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Bezárja szentpétervári gyárát a Toyota

2022. szeptember 27. | 12:08

A termelést még márciusban állították le, a munka pedig azóta sem indult újra az 1900 embert foglalkoztató üzemben.

Az orosz-ukrán háború kezdetén leállították a termelést a Toyota szentpétervári gyárában, ahol a Camry és RAV4 modelleket gyártották. A japán autógyártó fél év elteltével úgy döntött, bezárja az 1900 embert foglalkoztató üzemet.

A Toyota az elmúlt hat hónapban készenléti állapotban tartotta a gyáregységet, a körülmények megfelelő alakulása esetén újraindították volna a termelést. Az üzem évi 100 ezer autó legyártására képes kapacitással rendelkezik, az orosz piac mellett Fehéroroszországba, Kazahsztánba és Örményországba is importáltak járműveket.

A japán vállalat a gyártást ugyan leállítja Szentpéterváron, az oroszországi Toyota és Lexus ügyfelek kiszolgálásra alkalmas központokat azonban a jövőben is működtetni kívánja.

A Toyota összesen 2350 embernek ad munkát Oroszországban, 450-en Moszkvában dolgoznak a kereskedelmi, marketing és pénzügyi feladatokon, a fent említett 1900 pedig idén márciusig a szentpétervári gyárban vállalt munkát.

„A moszkvai személyzet marad, ők főleg az alkatrészek beszerzésében fogják támogatni meglévő ügyfeleinket. A szentpétervári gyárból közel kétezren távoznak majd, nekik segítünk az átképzésben, illetve az új munkahely megtalálásában, ezen felül pedig anyagi támogatást is biztosítunk számukra” – mondta a Toyota egyik szóvivője az Automotive News Europe-nak.

Szentpéterváron 2007 decemberében, egy 38 milliárd rubeles beruházást követően indulhatott el a termelés. Tavaly 42235 RAV4 és 38547 Camry modell készült itt. A Toyota 2022 augusztusában mindössze 221 darab járművet értékesített Oroszországban, ez 97 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Nyitókép: Depositphotos

Új logója lesz a Citroënnek F1: Eldőlt, ki lesz Bottas csapattársa az Alfa Romeónál

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!