2022. április 21. | 15:37

A Corsa iránt még most is van kereslet a piacokon.

FRISSÍTÉS: Retró kiadású, limitált szériás Corsát dob piacra az Opel. Továbbra is a modell 40. évfordulóját ünnepli a német vállalat, mindössze 1982 darab készül a speciális változatból. A Rekord Red fényezéssel az ősmodellre utalnak, amelyhez 17 colos, fényes fekete felnik társulnak. A tükrök és a hűtőrács is fekete színűek, a beltér pedig szintén nosztalgikus érzést kelt az egyedi kárpitokkal. 

2022-ben több jubileumot is ünnepel az Opel, a magyarországi első Astra most töltötte be a harmincat, egyik legsikeresebb modellje, a Corsa pedig idén 40. éves.

Opel Corsa A
A Corsa A gyártása 1993-ig tartott, az első generációból összesen 3,1 millió darab kelt el
Opel Corsa GSi
A korai években a 100 lóerős Corsa GSi állt a kínálat csúcsán

A Corsa iránt még most is nagy a kereslet, tavaly ez volt a legnépszerűbb kisautó a német piacon, a briteknél pedig elnyerte a legnagyobb példányszámban értékesített modell címét. Amikor erről az autóról beszélünk, muszáj megemlíteni a Kadettet, amit egykoron népautónak terveztek. A 20. század második felében a legújabb generáció már ott toporgott a kompakt kategória ajtajában, ez tette lehetővé egy új modell érkezését, amit a Kadett alá tudott pozícionálni az Opel.

Opel Corsa B
Az Opel Corsa B bizonyos piacokon lépcsőshátú és kombi karosszériával is elérhető volt. Sőt, pickup változat is készült hozzá
Opel Corsa C
Az Opel Corsa C hajtásáról gondoskodó ECOTEC benzinmotorok és turbódízelek simán teljesítették az Euro 4-es emissziós normákat

A friss és eredeti kisautóként beharangozott Corsa első példányai 1982 őszén hagyták el a német autógyártó új, Zaragozában működő üzemét. Az elmúlt négy évtized során több mint 14 millió Corsa készült, többségüket Zaragozában és Eisenach városában szerelték össze.

A modell népszerűségét az adta, hogy olyan dolgokat tett elérhetővé a kevésbé tehetős autósok körében, amik addig a drágább autók sajátjai voltak. Korábban ilyennek számított az ABS, a 21. századból pedig a követési távolságra figyelmeztető kamera, a táblafelismerő rendszer és a sávtartó asszisztens hozható fel példaként.

Opel Corsa D
A Corsa negyedik generációjából közel hárommillió példány talált gazdára világszerte
Opel Corsa E
Az ötödik generáció csúcsmodellje a 207 lóerős Corsa OPC, a Corsa GSi 150 lóerős

A Corsa már a hatodik generációt tapossa, ami 2019 óta már akkumulátoros elektromos hajtással is elérhető. A helyi emissziótól mentes Corsa-e nincs régóta a piacon, de egy elismerést már sikerült bezsebelnie, 2020-ban neki ítélték oda az Arany Kormánykerék-díjat. A különböző generációkról ezen az oldalon találhatsz érdekes tényeket és információkat.

Opel Corsa-e
Opel Corsa-e
Opel Astra csoportkép
Egy képen az Astra összes generációja

Képek forrása: Stellantis

A harmadik generációt bemutató videónkat se hagyd ki!

 

Stellantis