2022. január 04. | 09:57

Ugyanez a sors vár az Euro 5-ös és a 9 évesnél idősebb dízelüzemű járművekre.

2022 januárjától az Euro 4-es és annál alacsonyabb besorolású dízelautók, valamint egyes 11 évnél idősebb járművek tiltólistára kerültek Belgium fővárosában, környezetvédelmi okokra hivatkozva az érintett járművek nem közlekedhetnek a brüsszeli régióban.

A városvezetés 2019 januárjában hozta létre az úgynevezett alacsony kibocsátási zónát (Low Emission Zone – LEZ), amelyen belül a legszennyezőbb, elsősorban dízelüzemű járművek közlekedését fokozatosan megtiltják.

Autóengedély két piros csíkkal áthúzva

Az MTI a La Libre Belgique című napilapra hivatkozva most arról írt, hogy egy új döntés értelmében 2022. január 1-jétől már az Euro 4-es besorolású dízelautók, kisteherautók és buszok sem közlekedhetnek a brüsszeli régió 19 települését lefedő LEZ-övezeten belül.

A szabályozás mintegy 76 500 járművet érint, ezek közül körülbelül 25 ezer járművet regisztráltak Brüsszelben. Aki április elsejét követően szabálysértést követ el az alacsony kibocsátású zónába történő behajtással, 350 eurós (mintegy 125 ezer forintos) pénzbírságra számíthat.

Bizonyos felmérések szerint az Euro 4-es besorolású dízelautók a károsanyag-kibocsátás 12 százalékáért felelősek Brüsszelben. A várost irányító testület már az Euro 5-ös és a 9 évesnél idősebb dízelautókat is célba vette, azok brüsszeli hajtási engedélye a tervek szerint legkésőbb 2025-ben megszűnik.

Mint sok esetben, itt is akadnak azért kivételek: a korlátozás a tűzoltó- és mentőautókra, valamint az autóritkaságnak számító, oldtimer járművekre nem vonatkozik.

MTI