Társszerző: Hajdu Balázs

Komoly büntetést kaphatnak az autósok az Egyesült Királyságban, ha más telefonját nézik vezetés közben. Legsúlyosabb esetben akár a jogosítványukat is elveszíthetik. A szabály vonatkozik arra az esetre is, ha a képernyőn futó navigációs alkalmazásra vetnek pár pillantást.

Amennyiben nem a megszokott útvonalon autózol, akkor gyakran van szükséged navigációs alkalmazásokra. Ha van útitársad, akkor ezt akár ő is kezelheti. Csak arra vigyázz, hogy ne felejtsd a telefon képernyőjén szemed – legalábbis a brit utakon. A szó szoros értelmében véve nem használsz mobileszközt, ám a figyelmedet ez is elvonja az útról, ezért pedig már megállíthatnak a rendőrök.

mobilt néző sofőr
Ha más telefonját nézed, akkor nem figyelsz az útra, ez pedig balesetveszélyes lehet

A helyszíni bírság 40 ezer forintnak megfelelő angol font. A büntetés maximális mértéke azonban elérheti a 2 millió forintot is, illetve az eset súlyosságától függően akár a sofőr jogosítványába is kerülhet. A telefonhasználatot szigorúan büntetik, akár az autóvezető-oktatók is pórul járhatnak.

„Teljesen mindegy, hogy kié a telefon. A mobileszköz használatáért 200 fontos (80 000 forintos) bírság, valamint 6 büntetőpont jár. Ha egy sofőr leveszi a szemét az útról, hogy rápillantson egy navigációs alkalmazásra, akkor gondatlan vagy veszélyes vezetést követ el. Ha valaki balesetet okoz, és ezért bíróság elé kell állnia, a telefonhasználatot súlyosbító körülményként veszik figyelembe az ítélethozatalkor” - mondta Neil Greig, az IAM RoadSmart szabályozási és kutatási igazgatója.

Szerinted jogos ekkora mértékű büntetést kiszabni, vagy egy kicsit túl szigorúak a szabályok a szigetországban?