Büntetést kaphatsz, ha vezetés közben valaki más telefonján nézed a térképet

Közzétéve:
2020-02-09, 05:23

Akár 2 millió forint is lehet a bírság összege, legsúlyosabb esetben ugorhat a jogsi is.

Társszerző: Hajdu Balázs

Komoly büntetést kaphatnak az autósok az Egyesült Királyságban, ha más telefonját nézik vezetés közben. Legsúlyosabb esetben akár a jogosítványukat is elveszíthetik. A szabály vonatkozik arra az esetre is, ha a képernyőn futó navigációs alkalmazásra vetnek pár pillantást.

Amennyiben nem a megszokott útvonalon autózol, akkor gyakran van szükséged navigációs alkalmazásokra. Ha van útitársad, akkor ezt akár ő is kezelheti. Csak arra vigyázz, hogy ne felejtsd a telefon képernyőjén szemed – legalábbis a brit utakon. A szó szoros értelmében véve nem használsz mobileszközt, ám a figyelmedet ez is elvonja az útról, ezért pedig már megállíthatnak a rendőrök.

mobilt néző sofőr
Ha más telefonját nézed, akkor nem figyelsz az útra, ez pedig balesetveszélyes lehet

A helyszíni bírság 40 ezer forintnak megfelelő angol font. A büntetés maximális mértéke azonban elérheti a 2 millió forintot is, illetve az eset súlyosságától függően akár a sofőr jogosítványába is kerülhet. A telefonhasználatot szigorúan büntetik, akár az autóvezető-oktatók is pórul járhatnak.

„Teljesen mindegy, hogy kié a telefon. A mobileszköz használatáért 200 fontos (80 000 forintos) bírság, valamint 6 büntetőpont jár. Ha egy sofőr leveszi a szemét az útról, hogy rápillantson egy navigációs alkalmazásra, akkor gondatlan vagy veszélyes vezetést követ el. Ha valaki balesetet okoz, és ezért bíróság elé kell állnia, a telefonhasználatot súlyosbító körülményként veszik figyelembe az ítélethozatalkor” - mondta Neil Greig, az IAM RoadSmart szabályozási és kutatási igazgatója.

Szerinted jogos ekkora mértékű büntetést kiszabni, vagy egy kicsit túl szigorúak a szabályok a szigetországban?

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Egymásra dobált vezetői engedélyek felülről fotózva
2019. november 13.
Gyorsabban lehet majd jogosítványhoz jutni.
jogosítvány naptáron, ceruzával
2020. június 18.
Önhibájukon kívül nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a tanulóvezetők.

További hírek