Január 8-án, a szombat délutáni órákban rögzítettek egy büntetőfékezést, és az amiatt bekövetkező balesetet a forgalomfigyelő kamerák az M1-M7 közös bevezető szakaszán.

A felvételeken jól látható, amint egy világítás nélkül közlekedő szürke Peugeot furgon először sávot vált az előtte haladó Toyota mögött, majd bevág elé és hirtelen fékezni kezd a gyorsforgalmi út belső sávjában. Ezzel a manőverrel a mögötte érkező autósokat is megállásra késztette.

Bár többeknek sikerül időben megállni, vagy elkerülni a veszélyhelyzetet, ám az egyik autós már hiába próbál vészfékezni, nem tudja elkerülni az ütközést és több kocsinak is nekicsapódik. Ezt követően az is látható, ahogy a büntetőfékező furgon sofőrje elhajt, az azonban a kamerák felvételeiből már nem derült ki, hogy csak biztonságos helyre húzódott, vagy el is hajtott a helyszínről. Előbbi esetben közúti veszélyeztetésért, utóbbi esetben viszont cserbenhagyásért is felelni kell majd a furgonosnak.

A magyar Büntető Törvénykönyvben nem szerepel a büntetőfékezés fogalma, ugyanakkor a KRESZ kimondja, hogy csak a személy- és vagyonbiztonság megóvása érdekében lehet a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni. Ellenben, ha az elkövető szándékosan úgy lassít, hogy azzal mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, az kimeríti a közúti veszélyeztetés fogalmát. Ezért akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is kiszabható a büntetőfékező sofőrre.