Vádat emelt az ügyészség azzal a sofőrrel szemben, aki 2018 márciusában vészfékezésre kényszerített egy autóbuszt Budapesten. A busz sofőrje az intenzív fékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést, a vádlott cselekménye miatt több embernek is közvetlen veszélybe került a testi épsége. A rendelkezésre álló adatok alapján ez Berki Krisztián büntetőfékezős ügye volt, írta meg a Telex.

A vádlott 2018. március 17-én, a III. kerület, Pünkösdfürdő utcában – a Királyok útja kereszteződésének irányába haladva – közlekedett Bentley típusú gépkocsijával, amelynek utasa is volt, aki az anyósülésen foglalt helyet. Ugyanekkor a Pünkösdfürdő utcában, a vádlott gépkocsija előtt, vele azonos irányban közlekedett egy utasokat szállító autóbusz. A busz sofőrje a „Pünkösdfürdő” nevű megállóhely előtt lassított, mivel azonban nem volt leszálló, illetve felszálló utas, megállás nélkül tovább haladt a Királyok útja kereszteződés felé.

A vádirat szerint a vádlott még az autóbusz megállóhely előtt kihelyezett „Előzni tilos” jelzőtábla, valamint záróvonal ellenére szabálytalanul a busz előzésébe kezdett, azonban azt nem tudta befejezni, az autóbusz mögé visszasorolni kényszerült, közben pedig nyomta a dudát (a buszvezető is nyomta a dudát, így adva hangjelzést a nemtetszésének).

A vádlott a közlekedési konfliktus miatti dühében a kereszteződést elhagyva - ott a busz után jobbra kanyarodva -, a Királyok útján a szabályosan haladó autóbuszt a megengedettet meghaladó sebességgel előzni kezdte, majd előzés után visszatért az autóbusz sávjába, és ezt követően büntetőfékezésbe kezdett, végül pedig megállt a busz előtt.

Büntetőfékezés

A buszsofőr a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni a vádlotti gépkocsival való ütközést. A vádlott által szándékosan előidézett veszélyhelyzet, valamint az ütközés következtében az autóbusz több utasa az ülésből előre lendült, illetve kiesett, többen a kapaszkodó rudakba ütötték magukat. Személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott cselekménye következtében az autóbusz vezetőjének és utasainak, valamint a vádlotti jármű utasának testi épsége közvetlen veszélybe került, olvasható az ügyészség közleményében.

A baleset folyományaként az autóbuszban több mint 2 500 000 forint, míg a gépkocsiban mintegy 14 000 000 forint anyagi kár keletkezett. A vádlottal szemben a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség közúti veszélyeztetés bűntette, és jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra. Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, és közügyektől-, valamint járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratban.