A Salgótarjáni Járásbíróság első fokon 9 év börtönre ítélte azt a 41 éves salgótarjáni férfit, aki ez év januárjában ittasan halálra gázolt egy fiatal nőt, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről, később pedig barátjára fogta a baleset okozását.

Teherautó betört szélvédővel

A férfi – akit 18 évvel ezelőtt ittas vezetés miatt egy évre eltiltottak a járművezetéstől, azóta pedig nem rendelkezett érvényes jogosítvánnyal – 2020. január 17-én este 6 óra körül Salgótarján lakott területén ittasan vezette teherautóját a Rákóczi úton (a részeg sofőr 50 helyett 70 kilométer/óra körüli sebességgel közlekedett). A menetirány szerinti bal oldalról egy 24 éves nő akart átkelni az úttesten, akit a betintázott férfi nem vett észre, így járműve jobb első részével lassítás és irányváltás nélkül elgázolta a fiatal nőt, aki addigra már 10 métert megtett az úttesten.

Halálos gázolás helyszínén készült rendőrségi fotó

A baleset után a sofőr segítségnyújtás nélkül hajtott el a helyszínről, pedig még a szélvédője is betört. Az elütött gyalogos a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A bűnös letette a sérült járművet egy parkolóban, majd visszasétált oda, ahol a gázolás történt, majd azt mondta a rendőröknek, hogy nem ő vezetett, hanem a barátja, aki aztán elrohant. Az ártatlan férfit őrizetbe is vették a járőrök, de aztán két nap múlva szabadon engedték őt a bizonyítékok kiértékelése után.

Betört szélvédőt vizsgál egy helyszínelő

Rendőrautó oldalról fotózva

A vádlott ellen, akinek addigra már sok volt a rovásán, 2020. március 25-én emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és hamis vád bűntette miatt.

Női cipő az úttesten

A Salgótarjáni Járásbíróság aztán 2020. szeptember 30-án 9 év börtönbüntetésre, 10 év közügyektől eltiltásra, továbbá végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra ítélte a megbánás csíráját sem mutató vádlottat, akit a közel félmillió forintra rúgó bűnügyi költségek megfizetésére is kötelezett a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a  vádlott és a védője pedig felmentésért fellebbezett. A cserbenhagyó gázolónak rács mögött kell kivárnia a másodfokú ítélet meghozatalát, mivel a letartóztatását a bíróság fenntartotta.