A magyar rendőrség napi rendszerességgel hívja fel az autóvezetők figyelmét arra, hogy az ittas vezetés katasztrofális következményekkel járhat. Tamás a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mekkora árat fizethet az ember akkor, ha piásan ül volán mögé. A börtönbüntetését töltő férfi a rendőrség kamerája előtt ülve beszélt megtörten élete tragédiájáról.

A rendőrség kamerája előtt ülő Tamás, aki ittas vezetés miatt került börtönbe

Egy halott, egy fogyatékkal élő, két súlyos sérült, öt tönkrement család egy rossz döntés miatt. Ennyi szöveget helyezett el a rendőrség a cikk végén megtekinthető videó leírásában.

„Ittunk, buliztunk, jól éreztünk magunkat. Aztán elfogyott az alkohol, ezért a két testvéremmel és a két sógorommal bementem egy faluba. Megvettük a bort, aztán beültünk a kocsiba, elindultunk hazafelé” – kezdte történetét a börtönben tengődő férfi.

„Jött egy S-kanyar, belementem. Utána belevágódtunk egy árokba, onnan egy fának és egy kerítésnek csapódtunk. Az autóból alig maradt valami. Onnét nem emlékszem másra, csak a rendőrökre. Az öcsém 20 éves volt, az anyósülésen ült, meghalt. A bátyámnak gerincműtétre volt szüksége, a sógoromnak eltörött a csigolyája, a másik sógorom pedig lebénult deréktól lefele. Nekem semmi bajom nem lett” – mesélte Tamás, aki 4 éves börtönbüntetését tölti éppen, 2023. április 17-én szabadulhat.

Összeroncsolódott gépkocsi

A szakemberek a biztonsági öv használatának elmulasztása és a gyorshajtás mellett az ittas vezetést szokták emlegetni a „három gyilkos”egyikeként. Az intenzívebb alkoholfogyasztás miatt romlik a látás, a reakcióidő meghosszabbodik, a mozdulatok pontatlanabbá válnak, magyarán potenciális veszélyforrássá, időzített bombává válik a piás sofőr a forgalomban.

Az ittas járművezetés szankcionálása igen összetett, jegyzi meg a rendőrség. Az ittas sofőr közigazgatási szabályszegést vagy bűncselekményt is elkövethet, melynek során alkalmazható közigazgatási bírság, büntető feljelentés, utóbbi akár letöltendő szabadságvesztéssel is járhat.