A JP Morgan elemzői szerint csillagászati magasságokba emelkedhet az olajár, amely akár a hordónkénti 380 dollárt is elérheti, amennyiben az Egyesült Államok és Európa által életbe léptetett szankciókra arra késztetik Oroszországot, hogy visszafogja a nyersolaj kitermelését – írja a Bloomberg.

Az ukrajnai háború miatt a G7-ek igyekeznek fokozni a nyomást Oroszországon azzal, hogy bonyolult mechanizmusokkal korlátozzák az orosz olaj árát. Ugyanakkor költségvetési helyzete miatt az orosz gazdaság megengedheti magának, hogy napi 5 millió hordóval csökkentse a kitermelést anélkül, hogy ezzel komolyabb károkat okozna az ország gazdaságának – olvasható a JP Morgan elemzésében.

tankolás
Kép: Depositphotos

Azonban a világ többi részére nézve egy ilyen válaszlépésnek katasztrofálisak lehetnek a következményei. Amennyiben a napi készletek 3 millió hordóval csökkennének, akkor az olaj világpiaci ára 190 dollárra drágulna. Míg a legpesszimistább forgatókönyvek szerinti 5 millió hordós kiesés csillagászati, 380 dolláros magasságba katapultálhatja a hordónkénti árat.

Az elemzők szerint az orosz olaj árának korlátozása esetén a legvalószínűbb lehetőség az, hogy Oroszország úgy dönt, csökkenti az exportra szánt mennyiséget. Egy ilyen válaszlépés rendkívül fájdalmasan érintené a nyugati világot. Ráadásul a globális olajpiac szűkössége is Oroszországnak kedvez ebben a helyzetben.

Nyitókép: Depositphotos