A 300 milliárd dolláros adóssággal küzdő kínai Evergrande Group – amely nagyon közel áll a csődhelyzethez – több ingóságán is túladhat a túlélés értekében. Már a Saab jogutódját is árulják a kínaiak, ezt a hírt a cég elnöke is megerősítette.

A Saab Automobile nevű svéd autógyártó cég 2011-ben csődbe ment, egy évre rá pedig meg is szűnt. Jogutódja az elektromos autókat gyártó vállalat, a NEVS (National Electric Vehicle Sweden) lett. Az Evergrande Group nevű ingatlanipari konglomerátum 2019 januárjában szerezte meg a NEVS részvényeinek 51 százalékát, mégpedig a leányvállalatán keresztül.

A pénzszűkében lévő kínai ingatlanfejlesztő most nagy erőkkel keresi a kiutat a válságból, ugyanakkor a svédek még nem pánikolnak, a NEVS ugyanis rendelkezik olyan pénzeszközökkel, amelyek „egy jó ideig” kitartanak – mondta Stefan Tilk vezérigazgató, hozzátéve, hogy több befektető is érdeklődést mutat a vállalat iránt.

Az esetleges értékbecslésről nem kívánt nyilatkozni a vezérigazgató, de egy, a helyzetet jól ismerő forrás a Reutersnek azt mondta, hogy a kíniak akár 1 milliárd dollárt is kaphatnak a Saab jogutódjáért.

Az Evergrande már három kamatfizetési fordulót is elmulasztott nemzetközi kötvényeivel kapcsolatban, tehát tényleg nagy a gond arrafelé. A kínai ingatlanfejlesztő több milliárd dollárt költött az autóipari érdekeltségeire, közös vállalkozása van a német Hoferrel és a svéd Koenigsegggel is. A NEVS négy évvel ezelőtt kapott elektromos járműgyártási engedélyt Kínában.

Tilk elmondta, hogy az általa vezetett vállalat elsősorban európai és amerikai cégekkel tárgyal egy esetleges eladásról vagy egyéb finanszírozásról, de nem volt hajlandó megnevezni őket. Tilk hozzátette, hogy a NEVS, amely augusztusban leépítésbe kezdett, újra munkatársakat toborozhat, hogy versenyképes maradjon Európában, ha túléli a válságot.

A NEVS korábban újra elkezdte a Saab 9-3 gyártását, de aztán elfogyott a pénze, ekkor jött az Evergrande segítsége. Most újra elkezdtek gyűlni a viharfelhők a cég körül, de a vezérigazgató elmondása szerint jó esély van arra, hogy életben maradnak.