2023. szeptember 07. | 08:41

A járműpark öregedése és az árak emelkedése is hozzájárult ahhoz, hogy idén sokkal kevesebb CASCO biztosítást kötöttek, mint egy éve.

Egyre szeszélyesebb az időjárás a klímaváltozásnak köszönhetően, nem ritkák a heves viharok, komoly esőzések és adott esetben a jégeső sem Magyarorszagon. Ez pedig fokozott veszélyt jelent nem csak testi épségünkre, de értéktárgyainkra is.

Az autózás esetében erre lehet megfelelő a CASCO biztosítás, amely elemi károkra, lopásra és személyi hibából adódó sérülésre is megoldást nyújthat. Az MNB friss adatai szerint azonban egyre kevesebben kötnek itthon ilyen biztosítást, ennek pedig több oka van.

Egyrészt a hazai autópark átlagéletkora már 15,5 évnél jár, az idősebb, adott estben kisebb értékű járművekre pedig sokszor eleve nem lehet, vagy pedig nem éri meg CASCO biztosítást kötni. Másrészt komoly drágulás ment végbe az utóbbi időben ebben a szegmensben is, amiben közrejátszott a magas infláció.

Az MNB adatai szerint 2023 második negyedévében 1 016 925 CASCO szerződést kezeltek, ami 1,2 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest. Az éves átlagos díj elérte a 161 ezer forintot, ami 22 százalékos emelkedést jelent, tavaly ugyanis 133 500 forint volt ez az összeg.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége adatai szerint a forgalomban lévő járműveknek csak az ötöde rendelkezik CASCO biztosítással. Átlagosan 650 ezret fizet ez a fajta biztosítás, ha kár éri az autót, azaz négy évnyi díjat fizetnek ki. Fiatalabb autóknál ez az összeg magasabb, 800 ezer forint, de akár milliós tételek is lehetnek.

A díjemelkedés mértéke egyébként nem tér el az inflációtól, ráadásul az alkatrészek árai mellett a szervizek rezsióradíja is folyamatosan emelkedik. A CASCO árának emelkedése tehát nem meglepetés ezek fényében.

Depositphotos