Mennyire biztonságos viharban vezetni?

Közzétéve:
2020-08-14, 14:20

Mi történik akkor, ha az autóba belecsap a villám?

Egész Európában, így hazánkban is egyre gyakrabban találkozunk zivatarokkal, villámlással kísért heves esőzésekkel. A déli megyékben a megszokottnál nagyobb mértékű csapadék komoly problémákat okozott, családokat kellett kitelepíteni, utak szakadtak be, illetve váltak járhatatlanná. A következő összeállításból megtudhatod, mennyire biztonságos viharos körülmények között autót vezetni.

Ha dörög és villámlik, inkább ne indulj útnak
Ha dörög és villámlik, inkább ne indulj útnak

Biztonságos viharban autót vezetni?

Alapvetően nem jó ötlet viharban autót vezetni. Az erős szél és a heves esőzések megnövelik a kockázatokat. Legnagyobb veszélyben a kerékpárosok, motorosok és a túlméretes járművek vannak.

A meteorológiai szolgálatok azt javasolják, hogy dörgéssel és villámlással járó vihar esetén húzd fel az ablakokat és maradj az autóban. Menet közben csökkentsd a sebességet, a szél így kevésbé lesz hatással a járművedre. Heves esőzés esetén romlanak a látási viszonyok, így szükség lesz a fényszórókra és a megfelelően működő ablaktörlőkre. Tarts a megszokottnál nagyobb követési távolságot, különösen akkor, ha az út csúszóssá válik. Amennyiben a körülmények közlekedésre alkalmatlanná válnak, húzódj félre egy biztonságos helyen, kapcsold be a vészvillogót, állítsd le a motort és várd ki türelmesen, amíg elvonul a vihar.

Az autóban ülve biztonságban vagy, mivel a villám a kocsi felszínét érintve a földbe távozik
Az autóban ülve biztonságban vagy, mivel a villám a kocsi felszínét érintve a földbe távozik

Mi történik akkor, ha belecsap a villám az autóba?

Az autók döntő többsége fémkerettel készül, mely úgynevezett Faraday-kalitkaként működik, amely a földbe vezeti az elektromosságot. Az utasok így biztonságban vannak, ám a járműben keletkezhet kár a villámlás nyomán.

Mi az a Faraday-kalitka?

A Faraday-kalitka belsejébe nem hatol be a gyorsan változó elektromos vagy mágneses tér, így a belsejében lévő tárgyak vagy élőlények ezek hatásától védve vannak. Így védi meg például a repülőgép fém teste a benne ülő utasokat, ha belecsap a villám. Ezen kívül például a fém karosszériával rendelkező autó is biztonságos hely zivatarban.

A koncepciót Michael Faraday fedezte fel, aki rájött arra, hogy egy fémkalitka milyen kiválóan vezeti az elektromos áramot, ezáltal megvédi a benne lévő tárgyakat, többek között a villámlástól is.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Villám csap egy autóba
2019. szeptember 12.
Mérgező füst jutott az utastérbe.
Villám csap egy Toyotába
2019. szeptember 19.
Felvillanyozódtak a Toyota utasai.

További hírek