2022. augusztus 14. | 16:20

Mi történik akkor, ha az autóba belecsap a villám?

Egész Európában, így hazánkban is egyre gyakrabban találkozunk zivatarokkal, villámlással kísért heves esőzésekkel. A déli megyékben a megszokottnál nagyobb mértékű csapadék komoly problémákat okozott, családokat kellett kitelepíteni, utak szakadtak be, illetve váltak járhatatlanná. A következő összeállításból megtudhatod, mennyire biztonságos viharos körülmények között autót vezetni.

Biztonságos viharban autót vezetni?

Alapvetően nem jó ötlet viharban autót vezetni. Az erős szél és a heves esőzések megnövelik a kockázatokat. Legnagyobb veszélyben a kerékpárosok, motorosok és a túlméretes járművek vannak.

A meteorológiai szolgálatok azt javasolják, hogy dörgéssel és villámlással járó vihar esetén húzd fel az ablakokat és maradj az autóban. Menet közben csökkentsd a sebességet, a szél így kevésbé lesz hatással a járművedre.

Heves esőzés esetén romlanak a látási viszonyok, így szükség lesz a fényszórókra és a megfelelően működő ablaktörlőkre. Tarts a megszokottnál nagyobb követési távolságot, különösen akkor, ha az út csúszóssá válik. Amennyiben a körülmények közlekedésre alkalmatlanná válnak, húzódj félre egy biztonságos helyen, kapcsold be a vészvillogót, állítsd le a motort és várd ki türelmesen, amíg elvonul a vihar.

Mi történik akkor, ha belecsap a villám az autóba?

Az autók döntő többsége fémkerettel készül, mely úgynevezett Faraday-kalitkaként működik, amely a földbe vezeti az elektromosságot. Az utasok így elméletileg biztonságban vannak, ám a pészmékerrel rendelkezők komoly szívlöketet kaphatnak, és a többi bent ülő vérhálózata is kaphat áramütést. Az autó elektronikai rendszere részben vagy egészben meghibásodhat, a karosszéria megéghet, a gumiabroncson levezetett villámlás pedig defektet okozhat.

Mi az a Faraday-kalitka?

A Faraday-kalitka belsejébe nem hatol be a gyorsan változó elektromos vagy mágneses tér, így a belsejében lévő tárgyak vagy élőlények ezek hatásától védve vannak. Így védi meg például a repülőgép fém teste a benne ülő utasokat, ha belecsap a villám. Ezen kívül például a fém karosszériával rendelkező autó is biztonságos hely zivatarban.

A koncepciót Michael Faraday fedezte fel, aki rájött arra, hogy egy fémkalitka milyen kiválóan vezeti az elektromos áramot, ezáltal megvédi a benne lévő tárgyakat, többek között a villámlástól is.

Getty Images