Dél-Koreában is pert nyertek a dízelbotrányban érintett Volkswagen ellen

Ujj Péter újságíró
Közzétéve:
2019-08-25, 07:50

A Volkswagen konszernnek van félnivalója rendesen: tömegesen indultak és indulnak perek ellene a fogyasztási- és károsanyag-kibocsájtási eredmények meghamisítása miatt.

A napokban olvashattad, hogy Németországban soha nem látott méretű gigaper indult a konszern ellen miután az autósok összefogtak és úgy döntöttek, hogy együttes erővel szállnak szembe a gyáróriással. Természetesen nem csak a vállalat hazájában, hanem a világ számos országában vannak már folyamatban bírósági ügyek, így többek között Dél-Koreában is.

Volkswagen dízelmotor

A csalássorozat miatt a konszernt már sok ország bírósága kötelezte jóvátétel megfizetésére, de a kifizetett euró milliárdok ellenére az ügynek még koránt sincs vége. A legfrissebb hírek Dél-Koreából érkeztek, ahol az illetékes szöuli hatóságok szintén kártérítést ítélt meg a felperesek javára. A bíróság részben helyt adott a keresetnek, így a vállalat minden autótulajdonosnak átszámítva mintegy 245 000 forintnak megfelelő összeget kell kifizetnie a lelki sérelmeik enyhítésére.

A döntést azzal indokolták, hogy az alperes (Volkswagen konszern)

„visszaélt a vásárlóik bizalmával és a szakmai etika ilyen mértékű megszegése pedig bőven meghaladja az átlagember által tolerálható szintet.”

A bíróság ugyanakkor elutasította a meghamisított károsanyag-kibocsájtást mutató mérések által okozott anyagi kárra irányuló keresetet, ahogyan a félrevezető reklámok okozta veszteségek kárpótlására irányuló pert is.

További autós hírekért katt a videóra:

Kapcsolódó írások

Volkswagen e-Up! elektromos kisautó elölről
2019. május 22.
Szlovákiában készülnek a konszern szupermini villanyautói
volkswagen autógyártó logó
2019. június 21.
Egy cseh bíróság elsőfokú ítélete szerint a Volkswagen dízelbotrányában érintett Skoda és VW-autók csehországi tulajdonosainak kártérítést kellene kapnia.

További hírek