Dízelbotrány: több mint 430 ezren perelik a Volkswagent Németországban

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-08-16, 08:29

Most már a bíróság térfelén pattog a labda.

Összefogtak egymással az autósok Németországban, ennek eredményeként több mint 430 ezren perelik a Volkswagen (VW) konszernt az autógyártó társaság dízelbotránya miatt.

A csoportos keresetet digitális formában kellett eljuttatni a bíróságra, mert kinyomtatva csaknem 67 ezer oldal lett volna. Olyan sokan szálltak szembe a Volkswagennel, hogy az igazságügyi hivatalnál külön munkacsoportot kellett felállítani, az ott dolgozók pedig meghosszabbított munkaidőben dolgoztak, hogy a bíróság által kitűzött határidőre elkészüljön a nyilvántartás.

430 ezren perelik a VW-t Németországban

Az autósok számára az eljárás legjobb kimenete az lehet, hogy a bíróság megállapítja, a VW szándékosan méltánytalanul járt el, és ezzel kárt okozott gyártmányai vásárlóinak. Ha ez megtörténik, akkor jön a következő lépcsőfok, akkor már a fogyasztóknak egyénileg kell kártérítést követelniük a konszerntől.

A VW-botrány 2015 szeptemberében robbant ki, amikor kiderült, hogy a Volkswagen meghamisította a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatokat. Az ügy kapcsán egy prágai bíróság már kimondta, hogy a Volkswagen dízelbotrányában érintett Skoda és VW-autók csehországi tulajdonosainak kártérítést kellene kapnia.

Nem túl rózsás a helyzet a Mercedesnél sem, a csillagos márkával ellátott járművek egy részénél emissziós csalást fedeztek fel egy vizsgálat során. Emiatt komoly bírságot kell fizetnie a Daimlernek, az 5000 euró/jármű (1,6 millió forint) mértékű bírságot a stuttgarti ügyészség rendelte el.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Volkswagen e-Up! elektromos kisautó elölről
2019. május 22.
Szlovákiában készülnek a konszern szupermini villanyautói
A Volkswagen kettősadagolású dízelrendszerének bemutatása, digitális képen egy Golffal
2020. február 03.
Visszatérnek a TDI Volkswagenek a piacra, és állítólag minden normának megfelelnek, sőt!

További hírek