Újabb fejezethez ért a Volkswagen-dízelbotrány

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-06-21, 08:19

Egy cseh bíróság elsőfokú ítélete szerint a Volkswagen dízelbotrányában érintett Skoda és VW-autók csehországi tulajdonosainak kártérítést kellene kapnia.

Egy prágai kerületi bíróság helyt adott egy gyűjtőperben a Volkswagen konszern ellen kártérítés miatt indított keresetnek. A döntés értelmében a gyűjtőperben képviselt 2435 csehországi autótulajdonost 533 millió korona (21 millió euró) kártérítés illeti meg. A döntés nem jogerős, megfellebbezhető.

„Áttörést sikerült elérnünk Európában a dízelbotrány jogi következményeinek kezelésében. Ugyanazt az eredményt értük el, mint amit az Egyesült Államokban is” – jelentette ki hivatalos közleményében a felpereseket képviselő ügyvéd, Frantisek Honsa.

Bírósági döntés született a VW-botrány kapcsán

A hírt sem a Skoda Auto, a Volkswagen konszern cseh leányvállalata, sem a VW márka, sem a prágai kerületi bíróság szóvivője nem kommentálta. Honsát pedig nem tudta elérni a Reuters hírügynökség.

A VW-botrány 2015 szeptemberében robbant ki, amikor kiderült, hogy a Volkswagen meghamisította a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatokat. A gyártó szabálytalan berendezést  telepített a dízelgépjárművei motorvezérlésébe, hogy megkerülje az Egyesült Államokbeli kibocsátási normákat. A VW elismerte a csalást, az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

További autós hírek

Ahol ez a fevétel készült, talán ott van a világon a legmélyebben a közlekedési morál. A járdán közlekedve kerülte ki…
A budapesti közgyűlés módosíthat azon a rendeleten, amely megszabja a zónákat, a parkolódíjakat és azokat a napokat, amikor fizetni kell.…
Igen, a többiek igazi “lúzer” módjára kivárják a HÉV elhaladását, de őt ez nem igatja. ” Ma reggel jöttem munkába…
Előzésből visszatérő személyautó elé kanyarodott egy furgon hétfőn Körmend határában a 86-os főúton. – írja az rtlhirek.hu A teherautó vezetője…
Újra bevezetik Budapesten a kerékbilincselést – hívta fel a figyelmet Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős…

Kapcsolódó írások

Volkswagen e-Up! elektromos kisautó elölről
2019. május 22.
Szlovákiában készülnek a konszern szupermini villanyautói
Használt Ford Focus az autópályán
2019. június 02.
Az 500 ezer és 1 millió forint közötti áron elérhető használt autókból vajon melyik típusok közül érdemes válogatni?

További hírek