Újabb fejezethez ért a Volkswagen-dízelbotrány

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2019-06-21, 08:19

Egy cseh bíróság elsőfokú ítélete szerint a Volkswagen dízelbotrányában érintett Skoda és VW-autók csehországi tulajdonosainak kártérítést kellene kapnia.

Egy prágai kerületi bíróság helyt adott egy gyűjtőperben a Volkswagen konszern ellen kártérítés miatt indított keresetnek. A döntés értelmében a gyűjtőperben képviselt 2435 csehországi autótulajdonost 533 millió korona (21 millió euró) kártérítés illeti meg. A döntés nem jogerős, megfellebbezhető.

„Áttörést sikerült elérnünk Európában a dízelbotrány jogi következményeinek kezelésében. Ugyanazt az eredményt értük el, mint amit az Egyesült Államokban is” – jelentette ki hivatalos közleményében a felpereseket képviselő ügyvéd, Frantisek Honsa.

Bírósági döntés született a VW-botrány kapcsán

A hírt sem a Skoda Auto, a Volkswagen konszern cseh leányvállalata, sem a VW márka, sem a prágai kerületi bíróság szóvivője nem kommentálta. Honsát pedig nem tudta elérni a Reuters hírügynökség.

A VW-botrány 2015 szeptemberében robbant ki, amikor kiderült, hogy a Volkswagen meghamisította a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatokat. A gyártó szabálytalan berendezést  telepített a dízelgépjárművei motorvezérlésébe, hogy megkerülje az Egyesült Államokbeli kibocsátási normákat. A VW elismerte a csalást, az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Volkswagen modellek telepen
2020. április 22.
A dízelbotrányt követőtárgyalások még mindig zajlanak.
Volkswagen e-Up! elektromos kisautó elölről
2019. május 22.
Szlovákiában készülnek a konszern szupermini villanyautói

További hírek