Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója úgy véli, 2025 és 2030 között megérkezhetnek a teljesen önvezető autók az utakra. A Reuters beszámolója szerint a német szakember meglátása alapján a mesterséges intelligencia és a számítógépes programozás területén felgyorsultak a fejlesztések.

„Jelenlegi előrejelzéseink szerint úgy tűnik, hogy a rendszerek hamarosan képesek lesznek megbirkózni az önvezető technológia összetettebb kihívásaival is” - állítja a VW első embere.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója
Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója

Herbert Diess 2015-ben, a BMW kötelékéből érkezett a Volkswagenhez. A német autógyártó 73 milliárd eurós befektetéssel kívánja támogatni a jövő elektromos és egymással összeköttetésben lévő járműveit. Ennek keretében létrejön a vállalat új Car Software szervezete, melynek feladata a szoftverháttér biztosítása az Audi Artemis-projektjéhez. Amint azt a hét elején megírtuk, az Audi a következő öt évben 15 milliárd eurót költhet majd az elektromos autók fejlesztésére.

Diess szerint a Volkswagen globális piacvezetőnek tekinthető az elektromos platformjuk, illetve széles modellkínálatuk miatt.

„Célunk, hogy az autós szoftverek terén is vezető pozícióba kerüljünk. Meg akarunk felelni az emberek egyéni, fenntartható és teljesen összekapcsolt mobilitással kapcsolatos igényeinek, ennek érdekében megdupláztuk a digitalizációra fordított költségvetésünket” - tette hozzá Herbert Diess.

önvezető VW

A tervek szerint a következő 10 évben a Volkswagen mintegy 26 millió tisztán elektromos járművet kíván piacra dobni Európában, Kínában és az Egyesült Államokban.