Donald Trump nem hisz az önvezető autók sikerében

Közzétéve:
2019-03-21, 08:00

Őrült találmánynak titulálta az amerikai elnök a vezető nélküli járműveket

Társszerző: Hajdu Balázs

Számos vállalat dolgozik az önvezető autók fejlesztésén. A legnagyobb korlátozó tényezőt jelenleg a kormányzati szabályozások jelentik. Az Egyesült Államokban csigalassúsággal dolgoznak a kormányzati szervek az, ugyanis állítólag 14 hónapba telt a Nemzeti Autópályás Közlekedésbiztonsági Hivatalnak, hogy reagáljon a General Motors kérésére: átmenetileg tegyenek kivételt a Szövetségi Járműbiztonsági Előírásokban, hogy tesztelhessék a pedálok és kormány nélküli önvezető Chevrolet Bolt modellt. Az ügyről jelenleg nyilvános párbeszéd folyik, ám ez is egy jó példa azokra a nehézségekre, melyekkel az autógyártóknak szembe kell nézniük.

önvezető autóban ülő sofőr

Arról nem lehet tudni semmit, hogy ez a folyamat miért tartott ilyen sokáig. Úgy tűnik, hogy Donald Trump elnök nem igazán rajong az önvezető autókért. Az Axios hírügynökség szerint Trump őrültnek nevezte a sofőr nélküli autókat, és soha nem engedné, hogy egy számítógép vezessen helyette. A publikációban négy különböző forrást is említenek, ezek közül az egyik azt állítja, hogy Trump szerint az önvezető autók soha nem fognak működni. Egy másik forrás szerint az elnök szkeptikus.

„El tudod képzelni, hogy ülsz a hátsó ülésen, aztán hirtelen elkezd cikázni ez az autó, te pedig nem tudod lefékezni a kib***tt kocsit?” - mondta az elnök, egy újabb forrás állítása alapján. 

Donald Trump

Úgy tűnik, hogy az amerikai nép többsége egyetért az elnökkel. Félő, hogy Trump véleménye negatív hatással lesz az önvezető autók megítélésére. Erre egyelőre semmi bizonyíték nincs, a riport szerint azonban Trump már most irányíthatatlan halálos csapdának nevezi az önvezető autókat.

Az amerikai elnök érzéseit figyelmen kívül hagyva is megállapíthatjó, hogy a szabályozások jelentik a legnagyobb akadályt az autógyártók számára. Az amerikai Közlekedési Minisztérium viszont tervezi egy új bizottság felállítását, melynek célja az igazságszolgáltatási és szabályozási hézagok azonosítása, illetve egy olyan környezet biztosítása, melyek elősegítik az új technológia fejlesztését. 

önvezető autó kormány nélkül

Te hogy állsz az önvezető autókhoz? Rábíznád magad egy ilyen járgányra?

Forrás:

Kapcsolódó írások

Önvezető személyszállító kisbusz ütközött Las Vegasban
2017. november 17.
Ismét terítékre került, vajon mennyire biztonságosak az önvezető járművek, miután egy frissen forgalomba állt, nem ember által vezetett gépjármű érintett volt egy balesetben.
2019. február 22.
Az önvezető autókkal kapcsolatban az egyik legérdekesebb kérdés, hogyan döntenének különféle elkerülhetetlen baleseti helyzetekben. Te hogyan programoznád őket?
BME önvezető Smartja hátulról
2019. március 13.
A tököli reptéren vettünk részt egy kutatási projekt sajtónapján
 Donald Trump elnöki Cadillac limuzinja.
2018. szeptember 26.
A páncélozott járműnek 2017 januárjában kellett volna elkészülnie, ám csúszott a projekt