2019. március 28. | 14:52

A Bárdi Autó felmérése szerint az emberek háromnegyede nem nyúl hozzá az autójához, de nő azoknak a tábora, akik igen

A Bárdi Autó 2018-as felmérése egészen érdekes eredményeket hozott ki arról, hogy az emberek hogyan viszonyulnak az autószereléshez és az alkatrészválasztáshoz. Korábban is írtam már arról, mennyit költ egy átlag autós szervizelésre, ami 2017 végén átlag 78 ezer forintot tett ki. Ez a 78 ezer forint átlagosan nem elegendő arra, hogy az autó minősége szinten maradjon, így amellett, hogy öregednek a magyar utakat járó autók, a megbízhatóságuk is folyamatosan csökken.

Ha valamit cserélni-szerelni kell az autón, a válaszolók háromnegyede úgy gondolja, hogy nem érdemes nekiállni szerelési munkálatoknak képesítés nélkül. Negyede a válaszolóknak ő maga vásárolja az alkatrészeket a javításokhoz, míg 19% maga is szereli be azokat. Mivel az autók átlagéletkora Magyarországon jelenleg több mint 14 év, ebből fakadóan többször kerül sor a javításokra is.

A kérdőívet kitöltők 42%-a szerelőkre bízza az alkatrészek kiválasztását, de 23% már beleszól abba is, hogy mi kerüljön az autójába, közös egyeztetés után. 10% viszont saját maga dönti el, mit szereljen be, cseréljen ki – arra kíváncsi lennék, hogy ennek mennyire örülnek az autószerelők.

A magyarok rendkívül árérzékeny vásárlók, emiatt nem árt fokozott figyelemmel lenni aziránt, hogy a vásárolt alkatrész minősége megfelelő-e. Sokan belecsúsznak ugyanis abba a hibába, hogy spórolás címszó alatt gagyi, bóvli alkatrésszel érik be, amiből aztán minden lesz, csak spórolás nem, inkább ráfizetés, amikor újra kell cserélni, esetleg kárt is okoz az autóban.

A felmérés ugyanakkor rávilágít arra, hogy kialakulóban a trend, hogy egyre többen javítják az autóikat. Sejtésem szerint ebben kisebb szerepet tölt be az autók iránti vonzalom növekedése, inkább a költségcsökkentés játszhat szerepet, de ezt hirtelen nem tudom alátámasztani egy másik, saját felméréssel.

Neked mi a szokásod e téren? Magad vásárlod az alkatrészeket, esetleg be is szereled őket? Írd meg kommentben!

Bárdi Autó