csütörtök - 2022. October 06.
20.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 675 Ft
100 702 Ft
D 760 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Egy megrekedt óriáshajó miatt drágulhatnak az üzemanyagok?

A viharos szél a kapitánnyal már kiszúrt, az autósokkal is ezt teszi?

Az Evergreen vállalat konténerszállító óriáshajója szerda reggel keresztbe fordult Egyiptomban, a Szuezi-csatorna egyik legszűkebb szakaszán. A monstrum hatalmas felfordulást okozott a kelet-nyugati tengeri kereskedelem legfontosabb metszéspontjában, elemzők szerint a megrekedt vízi jármű miatt elképzelhető, hogy drágulás lesz tapasztalható az üzemanyagárak esetében.

Sajtóhírek szerint a viharos szél miatt rekedt meg a Szuezi-csatornában a hajó, ami most feltartja az áruforgalmat a kulcsfontosságú kelet-nyugati vízi úton. A néhány napos késlekedés komoly zavart okozhat az erőben, tekintve, hogy az európai és amerikai finomítók a közel-keleti olajszállítmányok létfontosságú vízi útjára támaszkodnak. Naponta átlagosan 50 hajó halad át a csatornán, ezek körülbelül 600 000 hordó közel-keleti kőolajat juttatnak el az Egyesült Államokba és Európába.

A késések súlyosan befolyásolhatják a piacokat, és ez nem csak az olajra vonatkozik, hiszen a hajók alkatrészeket és összeszerelt járműveket is szállítanak az USA-ba és Európába. Ez már most tapasztalható, a Brent olaj ára emelkedésnek indult, szóval a Szuezi-csatornán kialakult helyzet a magyar autósokat is érinti.

„A hajók nem tudnak olajat, élelmiszert egyéb termékeket szállítani Európába, illetve Európából. Ennek súlyos következményei lesznek mind az ellátásra, mind a termelésre Európában éppúgy, mint Ázsiában” – nyilatkozta Salvatore Mercogliano, az észak-karolinai Campbell Egyetem történelem-docense.

Jövő héten ugyan csökken a hazai üzemanyagok jövedéki adója, de a kialakult nemzetközi helyzet ellensúlyozhatja a változás miatt fellépő árzuhanást. Jelen pillanatban lehetetlen megjósolni, hogy a közeljövőben milyen irányban és milyen mértékben változik majd a benzin és a gázolaj ára idehaza.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!