2020. február 26. | 03:39

A szervezők szerint Svájcban biztató a helyzet.

Társszerző: Hajdu Balázs

A Genfi Nemzetközi Autószalon szervezői szerint nem lesz akadálya a jövő héten esedékes rendezvény megtartásának. Az illetékesek természetesen figyelemmel követik a koronavírussal kapcsolatos helyzet alakulását. Szerintük Svájcban egyelőre biztató a helyzet, hiszen eddig nem találtak fertőzött személyt az ország területén.

Az esemény szóvivője elmondta, hogy együttműködnek a genfi egészségügyi szervezetekkel, és figyelemfelhívó kampánnyal készülnek a látogatók számára. A legfrissebb hírek szerint a koronavírusos tüneteket produkálókat nem engedik be a rendezvényre.

„A kockázatos területekről érkező kiállítók munkatársainak orvosi vizsgálaton kell átesniük, melynek igazolnia kell, hogy az elmúlt 14 napban nem volt semmilyen koronavírusra utaló tünetük. Ezzel szeretnénk kiküszöbölni a vírus további terjedésének kockázatát. Az esemény helyszínét biztosító Palexpo folyamatos kapcsolatban van Genfi Egészségügyi Főigazgatósággal, az ő egészségügyi tanácsadójuk pedig megvalósítható akcióterv kidolgozásában segédkezik” - áll a szervezők által kiadott közleményben.

A vírus globális terjedése miatt lefújták a Barcelonába tervezett Mobil Világkongresszust, miután a Facebook, az Amazon, az LG, valamint az Ericsson is távolmaradását jelezte. Az április 21-re ütemezett Pekingi Autószalont, valamint az április 19-re kiírt F1-es Kínai Nagydíjat már korábban elhalasztották a koronavírus miatt.

A Genfi Autószalon az év egyik legjobban várt autós seregszemléje, mely tavaly 600 ezer látogatót vonzott. Idén közel 150 kiállítót várnak az eseményre, egyelőre senki nem jelezte, hogy a járvány miatt lemondaná a részvételt. Az Alapjárat stábja tavaly élőben tudósított Genfből – amennyiben megtartják a rendezvényt, idén is ott lesznek munkatársaink.

Néhány nagy hiányzóról már lehet tudni az autógyártók közül. A Jaguar Land Rover, a Ford, a Volvo, a Peugeot és a Lamborgini biztosan nem lesz ott a kiállítók között Genfben. A gyártók közül egyre többen mellőzik ezeket a bemutatókat, helyettük inkább saját szervezésű eseményeken vagy technológiai seregszemléken vesznek részt.

Így is lesz mit nézni a Genfi Autószalonon, hiszen több mint 90 leleplezésről szólnak a hírek. Fókuszban természetesen az elektromos járművek lesznek. Általában ez az autós világ legcsillogóbb bemutató rendezvénye, így számíthatunk hiperautó felhozatalra a Rimac, a Czinger és az Aspark részéről.