Egyre kevesebb dízelt vesznek a magyarok

Közzétéve:
2019-11-19, 11:39

Így alakult a hazai autópiac az elmúlt több mint 15 évben.

Annak ellenére, hogy az újautó-piac egyre jobban teljesít Magyarországon, a hazai járművek átlagéletkora folyamatosan emelkedik. Érdemes megnézni tehát, hogyan alakult az egyes márkák közötti erősorrend az elmúlt években, és hogy milyen változás történt a magyar autópiacon 2002 óta. A Használtautó.hu összeállításából sok érdekesség derül ki, többek között azt is, hogy melyik márka autóiból fut a legtöbb Magyarországon.

A KSH 2018-as statisztikái szerint jelenleg 3 641 823 regisztrált személyautó közlekedik idehaza, melyből az Opelek vezetnek közel 488 ezer autóval. Ezután a Suzuki következik majdnem 423 ezer járművel, a dobogó harmadik fokán pedig a Volkswagen áll több mint 355 ezer példánnyal. A tízes lista további szereplői a Ford, a Renault, a Škoda, a Toyota, a Peugeot, a Fiat és a BMW. Ezek tehát a legnépszerűbb járművek idehaza.

2019-es dízel Opel Grandland X elölről

Ami az autóállomány átlagéletkorát illeti, itt a Fiat típusok állnak a „negatív lista” élén, hiszen ezen márka modelljeiből futnak a legöregebbek Magyarországon, konkrétan 16 évesek átlagban a hazai utakon közlekedő Fiatok. Ezután a Volkswagenek következnek 15,6 évvel, majd pedig az Opelek 15,3-mal. Összességében az mondható el, hogy jelenleg 14 év felett van a hazai járműpark átlagéletkora, mely nem túl bíztató adat. Ez az érték 2002-ben ugyanis kevesebb, mint 12 év volt.

Nem csak a márkák közötti sorrend érdekes, hanem az üzemanyag szerinti megoszlás is fontos dologra hívja fel a figyelmet. A Datahouse adatai szerint az új autók esetében 73 százalékban választják a benzines modelleket, és mindössze 20 százalékban a dízeleket. A használtautók piacán már kicsit más a helyzet, ott 50-45 az arány, szintén a benzinesek javára. 2019 első kilenc hónapjában egyébként több mint 115 ezer új, továbbá 117 ezer használt személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon. A 2015-ös dízelbotrány óta az új járművek esetében 22, míg a használtaknál 13 százalékkal csökkent a dízelek iránti kereslet.

További érdekes hírekért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorának legújabb videóját!

Kapcsolódó írások

drágább tankolás
2019. április 02.
Hirtelen nagyot ugrik a benzin ára a másfél héttel ezelőtti állapotához képest
drágább tankolás
2019. április 04.
Alig drágult szerdán az üzemanyagok ára, péntekre újabb emelést jelentettek be

További hírek