A koronavírus-járvány miatt meghozott szigorú egészségügyi-biztonsági intézkedések betartása mellett most hétfőn, azaz április 27-én a győri Audi-gyárban egy műszakban újraindult a járműgyártás a présüzemben, a karosszériaüzemben, a lakkozóban és a járműszereldében.

Az Audi március 23-án állította le a termelést Magyarországon a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt. Április 14-én aztán újraindult a győri motorgyártó üzem, először a hathengeres benzines motorok gyártása kezdődött újra, majd egy hathengeres és egy négyhengeres motorgyártó sor is becsatlakozott a vérkeringésbe az április 20-i héten.

Munkások dolgoznak szájmaszkban a győri Audi-gyárban

Az Audi Hungaria járműgyárában mintegy kétezer ember kezdett el dolgozni első lépésben, a termelést a következő hetekben fokozatosan szeretné felfuttatni a vállalat. A gyártósoron valamennyi modell, vagyis

  • a Q3,
  • a Q3 Sportback,
  • az A3 Cabriolet,
  • a TT Coupé
  • és a TT Roadster

is megtalálható.

A győri Audi-gyárban 1998-ban kezdődött meg a járműgyártás az Audi TT modelljeinek sorozatgyártásával. A gyártószalagról 2016-ban gördült le az egymilliomodik autó, amely egy catalunya piros Audi TT RS volt.

Az Audi Hungaria kommunikációs vezetője, Czechmeister Mónika arról tájékoztatta az MTI-t kedden, hogy a győri Audi-gyár szerszámgyára is csaknem teljes kapacitással készít szerszámokat és karosszériaelemeket. A győri szerszámgyár több mint 700 munkatársa normális körülmények között naponta több mint 70 autónak gyárt karosszériaelemeket.

A kecskeméti Mercedes-gyár április 28-án, míg a Magyar Suzuki április 29-én indult újra egyműszakos rendszerben.

„A Magyar Suzuki Zrt. minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedések bevezetésével fokozatosan állítja vissza a gyártást kezdetben egyműszakos munkarendben. Az esztergomi gyár folyamatosan figyeli a piaci igényeket, a gyártási tervet ennek megfelelően alakítja. A Magyar Suzuki Zrt. felelős munkáltatóként az elmúlt hetekben kialakította a lehető legbiztonságosabb munkakörülményeket munkatársai számára. A kormányzati rendelkezések és az érintett hivatalos szervek által javasolt eljárási rendek figyelembevételével a vállalat átszervezte működési folyamatait annak érdekében, hogy minden tekintetben biztosítsa a megfelelő távolságtartást, valamint a különleges egészségügyi helyzethez igazodó teljes bel- és kültéri higiéniát. A rendkívül szigorú vírusellenes intézkedések kiterjednek többek közt a munkatársak munkába szállítására, a beléptetés rendszerére, az egészségügyi védőfelszerelések használatára, az étkeztetésre és a fertőtlenítések gyakoriságára, valamint az otthoni munkavégzés és a külföldi utazások szabályozására is” – olvasható a vállalat hivatalos közleményében.