Egyre többen lízingelik autójukat

Közzétéve:
2019-01-29, 16:03

A 2017-es év után tavaly is növekedés volt tapasztalható

Mint ahogyan az korábban kiderült, a 2018-as évben növekedett a magyar járműpiac. A 17,5 százalékos bővülésben a lízingmegoldások is nagy szerepet játszottak, hiszen a magánszemélyek körében is egyre népszerűbbé válik ez a pénzügyi forma. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint a 2018-ban eladott több mint 136 ezer új jármű 30 százaléka pénzügyilízing-konstrukcióval került forgalomba.

A legnépszerűbb tehát a vállalkozók és a magánszemélyek körében is a pénzügyi lízing, a teljes újautó-piac 30 százalékát tette ki ez a megoldás. A magánjellegű autóbeszerzéseknél a 2017-es év 34 százalékához képest 2018-ban 37-re emelkedett a pénzügyi lízing aránya, a szövetség szakértői szerint 2019-ben pedig tovább növekedik majd.

Új autó vásárlás

“Bár a személyautók és nagyobb járművek esetében továbbra is a vállalkozások biztosítják a lízingkonstrukciók iránti legnagyobb keresletet, a 2018-as adatokból egyértelműen látszik, hogy a magánszemélyek is nyitottabbak a lízingkonstrukciókra az újautó-beszerzéseknél. Ez többek között a lízingkonstrukciók rugalmasságával, az alacsony kamatokkal és a háztartások javuló pénzügyi helyzetével magyarázható” - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Ami a használt járműpiacot illeti, a Magyar Lízingszövetség rendkívül hasznosnak tartja a január elején elindult, ingyenesen használható adatlekérdező-rendszert. A magyar rendszámmal rendelkező autókról többek közt olyan információk kérhetőek le, mint a korábbi műszaki vizsgák időpontja, az akkor feljegyzett kilométerállások, továbbá a kötelező biztosítás megléte is kiderül. Az is megtudható egyebek mellett, hogy körözés alatt áll-e az adott gépjármű, bizonyos esetekben pedig a vizsgákon készített fényképek is megtekinthetők az adatbázisban.

A szakértők a 2019-es évben is növekedést várnak a magyar autópiacon, a pénzügyi lízing megoldások aránya is a 40 százalék felé közelít majd a becslések szerint. Ennek következtében várhatóan az új autókhoz köthető finanszírozott összeg is emelkedhet 2018-hoz képest, ez a tendencia pedig az egész lízingpiac növekedését is elősegítheti.

Forrás:

Magyar Lízingszövetség

Shutterstock

Kapcsolódó írások

2019. február 21.
Tegnap végigszáguldott a hír, hogy Tesla-kereskedés nyílik Budapesten, ami nem feltétlenül olyan lesz, mint ahogy azt a cikkek sugallják
2018-as Ssangyong Tivoli hátulról
2019. február 25.
Míg Magyarországon növekedtek az eladások 2018 januárjához képest, addig Európa nagy részén romlott a helyzet
Autófinanszírozás: hogy éri meg jobban?
2016. november 29.
Ha autót szeretnél vásárolni, több lehetőséged is van. Persze a legegyszerűbb, ha készpénzben egyben kifizeted az autót, de ez nagyon sok embernek vagy túlságosan megterhelő anyagilag, vagy egyenesen lehetetlen.
Interjú Baksa Gáborral az MKB Euroleasing győri irodavezetőjével
2018. március 28.
Baksa Gábor az MKB Euroleasing partner irodáját vezeti. Szakterülete a jármű finanszírozás, amely magánszemélyeknek és cégeknek is hasznos és szükséges.