A romániai Máramaros megye székhelyén, Nagybányán ítéletidő csapott le 2019. május 28-án, kedden. Az erdélyi városka több részét mondhatni szétverték a hatalmas jégdarabok. Akik időben menedéket találtak maguknak, videófelvételeket tudtak készíteni az esetről, amelyeken látni, ahogy a szinte maroknyi nagyságú, leeső jégdarabokat viharos szél kísérte.

A Maszol.ro beszámolója szerint az elsőként Szilágy megyét, majd Máramarost sújtó vihar és jégeső után több, mint háromezer nagybányai fogyasztó maradt áram nélkül. Habár mostanság hazánkban is cudar idők dúlnak, az itthoni felhőszakadás elenyésző mértékűnek mondható az erdélyi jégesőhöz képest.

lehullott jégdarabok egy ember markában

Ha sikerül időben értesülnöd a közelgő, akár jégesővel járó vihar közeledtéről, célszerű megoldás lehet a valamilyen fedett helyre való beállás: mélygarázs, parkolóház, garázs, fedett kocsibeálló. Amennyiben ez nem kivitelezhető, takard le az autót pokróccal, szőnyeggel, esetleg ponyvával. Teljes védelmet ezek sem jelentenek, de a nem túl nagy jégdarabok ellen a semminél azért jóval többet érnek!

jégkár egy autó szélvédőjén

Vannak azonban megfontolandó dolgok az autó és a jégkár témájával kapcsolatosan, mint például az, hogy érdemes-e Casco szerződést kötni. A Casco fedezetet nyújt többek között jégverésre is, amit a biztosító kifizet, viszont szeretett gépjárműved már korántsem lesz olyan, mint újkorában. Amennyiben nem igényeltél Casco biztosítást járművedre, az okozott károkat, mint a karosszéria-, üveg- és fényezés sérüléseket saját zsebedből kell kifizetned.

Fontos azonban tudni, hogy a kifizetett kártérítés mértékét csökkenti, ha utólag az állapítható meg, hogy a kár nem csak a vihar miatt keletkezett, hanem szerepet játszott a tetőfedés rossz kivitelezése vagy elhanyagolt állapota is.

jégdarabok egy autó szélvédőjén

Egy jól megválasztott Casco biztosítással tehát az okozott károk túlnyomó többsége megtéríthető!