A 2018-as év végén a biztosítási alkuszok még csak latolgatták, hogy milyen mértékű áremelkedésre lehet számítani idén januártól. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja 2018-ban 9 százalékkal nőtt, a szakértők pedig erre az évre is hasonló mértékű emelkedéssel számoltak. Ugyan decemberben csökkentek az árak valamilyen szinten, akkor nagyjából 38 ezer forintba került egy átlagos biztosítás. Ez részben egy szezonális visszaesés azok miatt, akik még 2010 előtt kötöttek biztosítást, és év végén van a fordulónapjuk. Az árak viszont folyamatosan emelkednek, hiszen a benzinár egyre olcsóbb, így többen használják az autójukat, ráadásul a járművek darabszáma is nő az utakon.

A baleseti adó még hozzáadódott a biztosítási árakhoz, hiszen az alkuszok oldalán nettó értékek szerepeltek. Így mostanra adóval együtt 53 ezer forint a KGFB átlagára. Az emelkedés a Netrisk.hu adatai szerint 5 százalék körül mozog szolgáltatónként eltérően, a várakozásokhoz képest tehát alacsonyabb mértékben nőttek a díjak.

Szintén fontos változás a biztosítási piacon januártól, hogy az eddig a fogyasztókat terhelő baleseti adó helyett a bevezették a biztosítási adót. Ennek mértéke ugyanúgy 30 százalékos, ám ezt már a szolgáltatóktól várja az állam. Így az alkuszok oldalán mostantól a bruttó árak jelennek meg, nem kell külön felhívni a figyelmet arra, hogy nettó KGFB tarifák szerepelnek.

A jelenleg a piacon szereplő 13 biztosító mind új tarifákat szabott meg idén januárban, az adózás megváltoztatása miatt pedig már bruttó árakat tesznek közzé a cégek. A rendszer tehát átláthatóbb lett a fogyasztók számára, így ez egy ésszerű változtatásnak mondható.