Az elmúlt tíz évben sokat változott a magyar kötelező biztosítási piac, hiszen a 2010 után kötött szerződéseket már nem csak év végén lehet felmondani, hanem lehetőség van a tényleges megkötés dátumakor váltani. A várakozások szerint a biztosítók átlagosan 8-10 százalékkal emelik a tarifákat a 2019-es évre, de tapasztalható lesz 30 százalékos eltérés is. A különböző kalkulátorokkal te is kiszámolhatod, hogy mire számíthatsz az elkövetkezendőkben.

Az autóbiztosítás típusai

A kötelező biztosítás – mint ahogy a neve is mutatja – nem egy választható opció. Minden közúti forgalomban résztvevő sofőrnek rendelkeznie kell ilyennel, gépjármű kategóriától függetlenül. Ennek elmulasztása súlyos bírságokkal járhat, és egy esetleges baleset okozásakor saját zsebből kell kifizetni a másik félnek okozott károkat. A kötelező sem mentesít a teljes pénzügyi felelősség alól, hiszen például egy bizonyos összeget meghaladó gazdasági totálkár esetén akár az is előfordulhat, hogy a káresemény egyik szereplőjének kell kifizetnie a biztosító által nem fedezett részt.

Ennél egyel magasabb szintű a CASCO biztosítás, melyet saját belátásod szerint vagy megkötsz, vagy pedig nem, erre jogszabály nem kötelez. A legnagyobb különbség itt a kötelezőhöz képest, hogy nem határozatlan időre szól a szerződés, hanem egy konkrét évre. A felbontás is csak az évfordulón történhet, a díj nemfizetése miatt megszűnt CASCO biztosítás hátralékát pedig joga van behajtani a szolgáltatónak. Előnyei közé sorolható, hogy nem számít, ki volt a vétkes, mindig fizet, éppen ezért elég magasak a biztosítási díjai.

Az ún. géptörési biztosítás is hasznos lehet, mely mezőgazdasági és ipari munkagépek károsodásaira vonatkozik. Ezt egyéni vállalkozók vagy cégek vehetik igénybe annak érdekében, hogy a munkaeszközeik meghibásodása esetén is pótolni tudják a hibás eszközt vagy alkatrészt.

Van még a GAP biztosítás is, mely a Guarenteed Asset Protection (Garantált Vagyontárgy Védelem) szavakból ered, és megvéd a CASCO biztosítás esetén fellépő avulási és önrészesedési veszteségtől. Törés miatti totálkár vagy lopáskár esetén is megtéríti a CASCO biztosító által kalkulált piaci érték és az eredeti vételár közti különbözetet, így gyakorlatilag nem érhet téged probléma.

Hogyan köss biztosítást az autódra?

Biztosítást kétféleképpen lehet kötni: az egyik módja, hogy személyesen mész be valamelyik alkuszirodába vagy egy konkrét biztosítóhoz, a másik módszer pedig az online megoldása a szerződésnek. Az első lehetőségnek az az előnye, hogy ha a saját biztosítódhoz mész be, akkor személyre szabott ajánlatot kaphatsz, mely esetleg kedvezőbb lesz, mintha másik biztosítóra váltanál. A hátránya viszont az, hogy rendkívül időigényes. Első biztosítás kiválasztásakor mindenképp az online kötés a célszerű, hiszen a különböző kalkulátorokkal ellátott weboldalak összehasonlítják neked a kínálatot, melyből kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb ajánlatot.

A biztosítási fordulónap – mikor kell meghosszabbítanod a járművedre vonatkozó biztosításaid?

Fontos, hogy mindig figyeld a kötelező biztosítás fordulónapját, mert ekkor van lehetőség felbontani a szerződést következmények nélkül, és kedvezőbb ajánlat után tudsz nézni. A biztosítás fordulónapja korábban minden autósnak a naptári év vége volt, ám ezt a hatalmas adminisztrációs káosz miatt eltörölték, így ma már mindenkinek az a nap a fordulója, amikor a szerződést megkötötte az adott vállalattal. Ezt a dátumot meg lehet találni a biztosítási kötvényben, de könnyen leellenőrizheted a szerződés megkötésének dátumával, hiszen az is megegyezik a fordulónappal. Amennyiben egyik papír sincs kéznél, a biztosítónál is lehet érdeklődni, ők meg tudják mondani a pontos dátumot. Ha semmiképp sem akarsz lemaradni erről a fontos dátumról, akkor a gépjárműved adatainak rögzítése után az Webcar autókezelő rendszerében felvihetsz erre egy eseményt. Ezután az Webcar a határidő előtt 60 és 31 nappal is értesítést küld neked.

A szerződés felbontását ilyen esetben viszont legalább 30 és maximum 60 nappal előre szükséges jelezni a biztosító felé, csak ekkor történhet meg a váltás problémamentesen. Ha elmulasztod ezt az időszakot, akkor a szerződésed automatikusan meghosszabbodik. Írásban kell jelezni a szándékot, 2017-től már elektronikus úton is lehetséges. Fontos, hogy nem elég harminc nappal korábban elküldeni a felmondást, hanem addigra kell megérkezzen a biztosítóhoz. Ezt minden esetben ellenőrizni kell, különben könnyen két biztosítást is találhatsz a zsebedben.

Hol kötheted a legkedvezőbb biztosítást az autódra?

Minden esetben érdemes alaposan körülnézni az ajánlatok között, és erre a legegyszerűbb mód az online alkuszoldalak összehasonlító értékeléseit átnézni. Ráadásul itt általában a díjak is kedvezőbbek lesznek, mintha személyesen mennél el az adott biztosítóhoz megkötni a szerződést. A márkakereskedéseknél és az autókereskedőknél is van lehetőség biztosítást kötni gépjármű vásárlásakor, ám itt többnyire korlátozott az ajánlatok száma, nem ad teljes képet a piaci kínálatról, így lehet, hogy lemaradsz a számodra legkedvezőbb lehetőségekről.

Érdemes megfontolnod az egyesületekkel való szerződést is, hiszen itt nagy az esély arra, hogy kedvezőbbek lesznek a díjak. Ezek többnyire nonprofit szervezetek, és az egyesületek tulajdonosai nem nagy pénzügyi befektetők, hanem maguk a biztosítottak. Így amikor az adott időszak végén profit keletkezik, akkor eldönthetik, hogy mire fordítják: szolgáltatásfejlesztésre, vagy a következő időszak biztosításainak olcsóbbá tételére.

Mindig nézd meg, milyen kedvezményekre vagy jogosult, hiszen a különböző díjcsökkentési lehetőségek sora nagyon hosszú. A biztosítók egészen egyedi koncepciókkal tudnak szolgálni, melyeket az online felületeken össze is tudsz vetni. A szolgáltatóknak egyébként kötelező kiküldeni az ajánlatot a következő intervallumra vonatkozóan, amennyiben ez nem történik meg, vagy nem idejében kapsz értesítést, akkor neked okoznak kárt. Ebben az esetben érdemes személyesen érdeklődni náluk, hogy tudnak-e kínálni valami újat.

Ügyelni kell a pontos díjbefizetésre, mert ha elmulasztod a határidőket, akkor nagyon könnyen biztosítás nélkül maradhatsz. Abban az esetben sem szabad tétlenül ülni, ha a csekked esetleg nem érkezik meg, vagy ha a biztosító adott esetben nem küldi ki azt (amire ritkán van példa, de elfordult már ilyen is). Mindig az éves díjbefizetés a legolcsóbb, méghozzá úgy, ha nem csekken történik meg, hanem leemelik a számládról a pénzt.