Autóbiztosítási kisokos 2019-re

Frissítve:
2018-11-17, 14:02

Íme néhány autóbiztosítási tipp a 2019-es évre, amivel többek között pénzt spórolhatsz magadnak a kötelező megkötésekor

Az elmúlt tíz évben sokat változott a magyar kötelező biztosítási piac, hiszen a 2010 után kötött szerződéseket már nem csak év végén lehet felmondani, hanem lehetőség van a tényleges megkötés dátumakor váltani. A várakozások szerint a biztosítók átlagosan 8-10 százalékkal emelik a tarifákat a 2019-es évre, de tapasztalható lesz 30 százalékos eltérés is. A különböző kalkulátorokkal te is kiszámolhatod, hogy mire számíthatsz az elkövetkezendőkben.

Az autóbiztosítás típusai

A kötelező biztosítás – mint ahogy a neve is mutatja – nem egy választható opció. Minden közúti forgalomban résztvevő sofőrnek rendelkeznie kell ilyennel, gépjármű kategóriától függetlenül. Ennek elmulasztása súlyos bírságokkal járhat, és egy esetleges baleset okozásakor saját zsebből kell kifizetni a másik félnek okozott károkat. A kötelező sem mentesít a teljes pénzügyi felelősség alól, hiszen például egy bizonyos összeget meghaladó gazdasági totálkár esetén akár az is előfordulhat, hogy a káresemény egyik szereplőjének kell kifizetnie a biztosító által nem fedezett részt.

Gépjármű biztosítás szimbólum

Ennél egyel magasabb szintű a CASCO biztosítás, melyet saját belátásod szerint vagy megkötsz, vagy pedig nem, erre jogszabály nem kötelez. A legnagyobb különbség itt a kötelezőhöz képest, hogy nem határozatlan időre szól a szerződés, hanem egy konkrét évre. A felbontás is csak az évfordulón történhet, a díj nemfizetése miatt megszűnt CASCO biztosítás hátralékát pedig joga van behajtani a szolgáltatónak. Előnyei közé sorolható, hogy nem számít, ki volt a vétkes, mindig fizet, éppen ezért elég magasak a biztosítási díjai.

Az ún. géptörési biztosítás is hasznos lehet, mely mezőgazdasági és ipari munkagépek károsodásaira vonatkozik. Ezt egyéni vállalkozók vagy cégek vehetik igénybe annak érdekében, hogy a munkaeszközeik meghibásodása esetén is pótolni tudják a hibás eszközt vagy alkatrészt.

Van még a GAP biztosítás is, mely a Guarenteed Asset Protection (Garantált Vagyontárgy Védelem) szavakból ered, és megvéd a CASCO biztosítás esetén fellépő avulási és önrészesedési veszteségtől. Törés miatti totálkár vagy lopáskár esetén is megtéríti a CASCO biztosító által kalkulált piaci érték és az eredeti vételár közti különbözetet, így gyakorlatilag nem érhet téged probléma.

Hogyan köss biztosítást az autódra?

Biztosítást kétféleképpen lehet kötni: az egyik módja, hogy személyesen mész be valamelyik alkuszirodába vagy egy konkrét biztosítóhoz, a másik módszer pedig az online megoldása a szerződésnek. Az első lehetőségnek az az előnye, hogy ha a saját biztosítódhoz mész be, akkor személyre szabott ajánlatot kaphatsz, mely esetleg kedvezőbb lesz, mintha másik biztosítóra váltanál. A hátránya viszont az, hogy rendkívül időigényes. Első biztosítás kiválasztásakor mindenképp az online kötés a célszerű, hiszen a különböző kalkulátorokkal ellátott weboldalak összehasonlítják neked a kínálatot, melyből kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb ajánlatot.

Kötelező és casco biztosítás tulajdonságai

A biztosítási fordulónap – mikor kell meghosszabbítanod a járművedre vonatkozó biztosításaid?

Fontos, hogy mindig figyeld a kötelező biztosítás fordulónapját, mert ekkor van lehetőség felbontani a szerződést következmények nélkül, és kedvezőbb ajánlat után tudsz nézni. A biztosítás fordulónapja korábban minden autósnak a naptári év vége volt, ám ezt a hatalmas adminisztrációs káosz miatt eltörölték, így ma már mindenkinek az a nap a fordulója, amikor a szerződést megkötötte az adott vállalattal. Ezt a dátumot meg lehet találni a biztosítási kötvényben, de könnyen leellenőrizheted a szerződés megkötésének dátumával, hiszen az is megegyezik a fordulónappal. Amennyiben egyik papír sincs kéznél, a biztosítónál is lehet érdeklődni, ők meg tudják mondani a pontos dátumot. Ha semmiképp sem akarsz lemaradni erről a fontos dátumról, akkor a gépjárműved adatainak rögzítése után az ECDH autókezelő rendszerében felvihetsz erre egy eseményt. Ezután az ECDH a határidő előtt 60 és 31 nappal is értesítést küld neked.

A szerződés felbontását ilyen esetben viszont legalább 30 és maximum 60 nappal előre szükséges jelezni a biztosító felé, csak ekkor történhet meg a váltás problémamentesen. Ha elmulasztod ezt az időszakot, akkor a szerződésed automatikusan meghosszabbodik. Írásban kell jelezni a szándékot, 2017-től már elektronikus úton is lehetséges. Fontos, hogy nem elég harminc nappal korábban elküldeni a felmondást, hanem addigra kell megérkezzen a biztosítóhoz. Ezt minden esetben ellenőrizni kell, különben könnyen két biztosítást is találhatsz a zsebedben.

Hol kötheted a legkedvezőbb biztosítást az autódra?

Minden esetben érdemes alaposan körülnézni az ajánlatok között, és erre a legegyszerűbb mód az online alkuszoldalak összehasonlító értékeléseit átnézni. Ráadásul itt általában a díjak is kedvezőbbek lesznek, mintha személyesen mennél el az adott biztosítóhoz megkötni a szerződést. A márkakereskedéseknél és az autókereskedőknél is van lehetőség biztosítást kötni gépjármű vásárlásakor, ám itt többnyire korlátozott az ajánlatok száma, nem ad teljes képet a piaci kínálatról, így lehet, hogy lemaradsz a számodra legkedvezőbb lehetőségekről.

Közúti baleset rajza

Érdemes megfontolnod az egyesületekkel való szerződést is, hiszen itt nagy az esély arra, hogy kedvezőbbek lesznek a díjak. Ezek többnyire nonprofit szervezetek, és az egyesületek tulajdonosai nem nagy pénzügyi befektetők, hanem maguk a biztosítottak. Így amikor az adott időszak végén profit keletkezik, akkor eldönthetik, hogy mire fordítják: szolgáltatásfejlesztésre, vagy a következő időszak biztosításainak olcsóbbá tételére.

Mindig nézd meg, milyen kedvezményekre vagy jogosult, hiszen a különböző díjcsökkentési lehetőségek sora nagyon hosszú. A biztosítók egészen egyedi koncepciókkal tudnak szolgálni, melyeket az online felületeken össze is tudsz vetni. A szolgáltatóknak egyébként kötelező kiküldeni az ajánlatot a következő intervallumra vonatkozóan, amennyiben ez nem történik meg, vagy nem idejében kapsz értesítést, akkor neked okoznak kárt. Ebben az esetben érdemes személyesen érdeklődni náluk, hogy tudnak-e kínálni valami újat.

Ügyelni kell a pontos díjbefizetésre, mert ha elmulasztod a határidőket, akkor nagyon könnyen biztosítás nélkül maradhatsz. Abban az esetben sem szabad tétlenül ülni, ha a csekked esetleg nem érkezik meg, vagy ha a biztosító adott esetben nem küldi ki azt (amire ritkán van példa, de elfordult már ilyen is). Mindig az éves díjbefizetés a legolcsóbb, méghozzá úgy, ha nem csekken történik meg, hanem leemelik a számládról a pénzt.

Kapcsolódó írások

Karambolos jármű orra
2019. március 19.
A Netrisk adatai szerint 10 százalékkal emelkedtek az árak 2017-hez képes
Biztonsági gyerekülések
2018. december 14.
Gréti és Atti körbenéztek, milyenek a modern gyerekülések és ki is próbáltak párat
Kötelező biztosítás szimbólum
2019. január 07.
A KGFB átlagára ötvenezer forint fölé emelkedett
Mennyire bízhatsz meg az online autókereskedők kárjelentéseiben?
2017. november 02.
Nem csak az autóvásárlásnál, hanem az adásvételi piac minden egyes területén az egyik legfontosabb tényező a sikeres együttműködéshez a bizalom