A járványügyi intézkedésekkel összhangban a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV) március 8-tól kezdve határozatlan ideig felfüggesztette a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit. Most kiderült, hogy mikortól indulhat újra az oktatás a tanulóvezetők számára.

A koronavírus-járvány első szakaszában létezett olyan intézkedés, amely szerint egészségügyi tanfolyam és vizsga elvégzése nélkül is meg lehetett szerezni a jogosítványt, ilyen rendelet azonban a mostani szigorítás idején nem látott napvilágot, mondta el az Indexnek a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének (MATOSZ) elnöke, Jovánovics János.

A Magyar Vöröskereszt közleményben tudatta, hogy 2021. március 8-tól határozatlan ideig országosan felfüggeszti az elsősegélynyújtó tanfolyamait és a közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatást. Ezzel azért fontos tisztában lenni, mert az egészségügyi vizsga alapfeltétele a jogosítvány megszerzésének.

Jovánovics hozzátette, hogy nemcsak az egészségügyi vizsgázás szünetel, hanem minden jogosítványszerzéssel kapcsolatos képzés és vizsga fel van függesztve. A MATOSZ első embere a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközponttól azt a tájékoztatást kapta, hogy április 6-ig szünetel az oktatás, mert erre a tevékenységre a felnőttképzési szabályok érvényesek.


Fotó: Kozma István

A Magyar Autósiskolák Szövetsége (MAISZ) elnöke, Orosz János nem érti, hogy ha a taxizást nem tiltották be, akkor vajon miért nem lehet gépjárművezetést oktatni. A szakember az Indexnek elmondta, az oktatókocsiban pontosan ugyanaz a helyzet, mint egy taxiban, annyi különbséggel, hogy az autóban nem egy sofőr és egy utas, hanem egy oktató és egy tanuló ül. Orosz a motorkerékpáros-oktatás esetében különösen nem érti a különbségtételt, ott ugyanis a motoros tanulót kellő távolságból kíséri az oktató, aki egymagában ül az autójában, és adóvevővel ad utasításokat.