2020. január 13. | 16:09

Minden sikertörténet elkezdődött valahogy. Az AMG-é ezzel a szörnyeteggel.

És ez a szörnyeteg most eladó, igaz csupán egy replikáról van szó. De ezt senki nem mondja meg róla és nem is rója fel neki. Az RM Sotheby aukciósházban kalapács alá kerül egy AMG versenyautó másolat, amely életét Mercedes-Benz 300SEL 6.3-ként kezdte, hogy aztán az eredetivel teljesen megegyező versenyautóvá alakítsák át.

A Mercedes-Benz 300SEL 6.3 a W109-es széria csúcsmodellje volt, orrában az M100-as kódnevű 6 332 köbcentis V8-assal, 250 lóerővel és monumentális 500 Nm-es forgatónyomatékkal. Az autót 1968 és 1972 között gyártották, árához és exkluzivitáshoz illően mindössze 6 526 darab hagyta el valaha a gyárkapukat. A 220 km/h-ás végsebességre képes típus ma a gyűjtők nagy kedvence.

Nemkülönben a Vörös Disznó, ami a modell versenyváltozata volt, és amelyből csak 5 darabot épített az AMG. A ma széles körben ismert Mercedeseket tuningoló cég akkoriban még csak egy kis garázsműhely volt, hírnevüket pont ezzel az autóval alapozták meg. Volt Mercedes mérnökök egy összetört 6.3-ast alakítottak át versenycélú használatra, melynek karrierje rövid, ámde annál meggyőzőbb volt.

A motorját 6,8 literesre fúrták fel, mely így már 422 lóerős teljesített és 610 Nm-es nyomatékkal büszkélkedhetett. A menetteljesítményei ma is megállnák a helyüket, a százas sprinthez például mindössze 4,2 másodpercre volt szüksége. Ne felejtsük, 1969-ben volt mindez. Első versenyén rögtön másodikként ért célba vele Clemens Schickentanz és Hans Heyer, akik szerint simán megnyerték volna a futamot, ha nem kell olyan sokszor tankolni a szomjas V8-ast.

A brutális Vörös Disznót nem is engedték sokáig versenyezni, a szabályok nem sokáig tették lehetővé egy ilyen szörnyeteg tombolását még a versenypályákon sem. Az AMG mindenesetre világhírű lett, a többi pedig már történelem. A szóban forgó replika egy dél-koreai üzletember tulajdonát képezte korábban, órájában mindössze 800 km van. A szerencsés új tulajdonos 2020 februárjában kaparinthatja meg a versenyautót az aukción. A kikiáltási ára nem ismert, de kétlem, hogy ne kérjenek érte legalább 100 millió forintnak megfelelő összeget. Vagy ennek sokszorosát.