Elektromos autó lesz az Audi R8 utódja?

Közzétéve:
2019-04-26, 16:36

A hírek szerint eltűntetik a V10-es motort az új modellből

A jelenleg futó Audi R8 egyik legnagyobb erénye az 5,2 literes V10-es szívómotor, mely ma kuriózumnak számít a piacon. A gyártó már a modell utódjára gondol, és egyes hírek szerint meg fog szűnni a hatalmas blokkal hajtott kivitel. Helyette egy elektromos jármű lehet az új R8, mely egy teljesen más irányba viheti el az eddig jól megszokott koncepciót.

Audi PB18 e-tron elektromos koncepció elölről

A lehetséges utódok közt jelenleg az E-Tron GTR-t emlegetik, mely már tisztán elektromos hajtású lesz. Azt a technikát használja fel javarészt, mely a hamarosan megjelenő Porsche Taycanban is működik. Az E-Tron GTR állítólag 650 lóerőt produkál majd, a három elektromotornak köszönhetően pedig 2 másodperc körül lesz a 0-100-as gyorsulása. A beleépített 95 kilowattórás akkucsomag pedig nagyjából 480 kilométeres hatótávot engedélyez majd a sportautónak.

Egyelőre egyik adat sem hivatalos, azt azonban már szinte biztosra lehet venni, hogy az Audi két olyan elektromos modellt is készít, mely a Taycan alapjaira épül. Lesz egy E-tron GT szedán és egy GTR kupé, melyek hasonló hajtáslánccal rendelkeznek majd. A GT kivitelt már bemutatták koncepcióautó formájában, és a hírek szerint 2020-ra tervezik a gyártás megkezdését. A GTR változat hasonló lehet a PB18 koncepcióhoz, melynek képei ebben a cikkben is szerepelnek. Amennyiben a terv szerint mennek a dolgok az Audinál, akkor a kupéváltozat valahol 2023 magasságában kerülhet sorozatgyártásba.

Audi PB18 e-tron elektromos koncepció hátulról

A 2018 szeptemberében bevezetett WLTP emissziós mérési rendszer a Volkswagen-konszernt érintette a legérzékenyebben, így várható volt, hogy el fogják előbb-utóbb hagyni a V10-es motort. A jövőt pedig az elektromos autók jelentik, így az R8 modell is csak egy teljesen újragondolt koncepcióban élhet tovább. A PB18 elképesztően futurisztikus vonalakkal bír, bárcsak minden Audi modellnél ennyire szabadjára engednék a fantáziájukat a tervezők! Az R8 is egy különc autó, az utódjának is annak kell lenni, ha fel akar nőni a feladathoz.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Ferrari és a Lamborghini nem akar elektromos autót
2017. szeptember 15.
Technológiai fejlődés ide vagy oda, vannak még olyanok, akiknek egy jó szívó V12 még mindig többet ér, mint bármilyen villamosított technika
Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője

További hírek