2024. február 06. | 09:58

Február 5-én elindult a tisztán elektromos meghajtású járműveket vásárló cégek támogatása, összeszedtük a részleteket.

Elkezdték osztani az ingyen milliókat az elektromos meghajtású járműveket beszerző vállalkozások számára. Van néhány feltétel, de relatíve egyszerűen lehet a támogatáshoz jutni.

A teljes keret 30 milliárd forint, így nem kell tartani annak villámgyors leapadásáról. Összesen maximum 9375 járműre vehető igénybe, ami szintén nem kevés, hisz például jócskán meghaladja a 2023-ban újonnan forgalomba helyezett összes e-autó számát, ami 5807 darab volt.

A támogatás mértékét három lépcsőben határozták meg a személy- és a kishaszonjárműveknél is, amelyek alapjául a bruttó akkukapacitás, valamint az ár szolgál. A személyautóknál a legkisebb támogatási összeg 2,8 millió forint, amelyhez a maximum 40 kWh-s akkumulátor, illetve nettó 11,5 millió forintnál nem magasabb vételár tartozhat.

A haszonjárművek és kisbuszok esetén bruttó 48 kWh-s akku, illetve maximum nettó 17 milliós vételár tartozhat, hogy a minimális, 3,6 millió forintos összeget jóváírják utólag. Az is fontos tehát, hogy a vásárlás idején a vállalkozásnak rendelkeznie kell a megfelelő összeggel– vagy lízing esetén a projekt kezdetétől számított 20. hónap, de legkésőbb 2026 áprilisának végéig a kedvezményezett tulajdonába kell kerülnie a járműnek.

A második támogatási fokozat autóknál 41 és 59 kWh akkukapacitásig, valamint maximum 14 milliós árig érvényes, ekkor 3,6 milliós támogatást kap a pályázó. Haszonjárműveknél 49 és 74 kilowattóra közötti kapacitás, illetve 22 millió forintos árcéduláig igényelhető 3,8 millió forint.

A maximum 4 milliós támogatást személyautóknál 59 kWh felett, de maximum nettó 20 millió forintig lehet kérni, teherautóknál, kisbuszoknál pedig 74 kWh feletti kapacitás, illetve maximum 25 millió forintos vételárig.

Fontos kritérium, hogy a támogatással megvásárolt járművet a vásárlást vagy tulajdonba kerülést követő három éven belül, vagy legkésőbb 2027. december 31-ig nem adhatja el a vállalkozás, ezzel a nyerészkedésre hajtókat igyekeznek kiszűrni. A kedvezménnyel beszerezhető autók számát a vállalkozás mérete befolyásolja: 9 fős létszámig egy, 10 és 49 fő között maximum öt, 50 és 249 fő között tíz, míg 250 fős mérettől tizenhat négykerekűre kérhetik a kedvezményt, vagyis egy cég akár 64 millió forint maximális támogatást kaphat.

Pályázni tegnaptól, azaz 2024. február 5-én 10 órától lehet, és egészen 2025. március 31-én 10 óráig tart a kiírás – vagy az összeg kimerüléséig. A pályázatot a www.palyazat.gov.hu oldalon kell beadni, elektronikus aláírással hitelesítve.

Depositphotos