Soha akkora vagyonnövekedést nem regisztrált még a világ leggazdagabb embereinek napi rangsora, a Bloomberg milliárdosok indexe, mint amekkorát Elon Musk könyvelhetett el a hét elején. A dél-afrikai születésű üzletember vagyona egy nap alatt 36,2 milliárd dollárral gyarapodott, amivel a kínai iparmágnás, Zhong Shanshan eddigi 32 milliárd dolláros rekordját sikerült felülmúlnia.

A lavinát az indította el, hogy a Tesla megkapta történetének legnagyobb, 100 ezer autóra vonatkozó megrendelését a Hertz, a világ egyik legnagyobb autókölcsönző cégétől. A bejelentést követően a Tesla részvényei 14,9 százalékot erősödve 1045 dolláros árfolyamra drágultak, amelynek révén a kaliforniai cég – a Reuters legfrissebb adatai szerint – a világ legértékesebb autógyártójává vált, és piaci értéke meghaladta az 1 billió, azaz az 1000 milliárd dollárt.

Musk nagyságrendileg a Tesla részvényeinek 20 százalékát birtokolja, vagyis a vállalat részvényeinek teljesítménye alapjaiban befolyásolja a vállalkozó vagyonának alakulását is. Musk nem kap fizetést a cégétől, a szerződésében rögzített kompenzációs csomag a Tesla bevételével, profitjával és piaci kapitalizációjával van összefüggésben. A vezérigazgató kontraktusában előre meghatározott mérföldkövek vannak rögzítve, melyek a Tesla piaci teljesítményéhez vannak kötve és ha elér egyet, akkor részvényopciót kap.

Elon Musk

Musk nettó vagyona jelen állás szerint 292 milliárd dollár, ami meghaladja az Exxon Mobil (271,49 milliárd dollár) és a Nike (256,97 milliárd dollár), sőt, még a Toyota (243,37 milliárd dollár) aktuális piaci értékét is. Ezzel a Bloomberg listáján csaknem 100 milliárd dollárral előzi meg az Amazon alapítóját, Jeff Bezost, aki 196 milliárdos vagyonnal rendelkezik. A harmadik helyen a francia Bernard Arnault, a Louis Vuitton elnök-vezérigazgatója áll 164 milliárd dollárral, míg a negyedik helyet Bill Gates, a Microsoft alapítója foglalja el 135 milliárd dolláros vagyonával.

A Bloomberg rangsorában feltűntetett számadatokat minden nap végén, a New York-i tőzsde zárását követően frissítik nettó vagyonelemzés alapján.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.