2021. október 26. | 14:14

A Hertz autókölcsönző 100 ezer villanyautót rendelt a kaliforniai cégtől.

A Tesla piaci értéke hétfőn meghaladta az 1 billió, azaz az 1000 milliárd dollárt, miután az amerikai gyártó megkapta története legnagyobb, 100 ezer autóra vonatkozó megrendelését a Hertz, a világ egyik legnagyobb autókölcsönző cégétől. A megállapodás értelmében a Teslának 2022 végéig kell leszállítani a teljes mennyiséget.

A bejelentést követően a Tesla részvényei 14,9 százalékot erősödve 1045 dolláros árfolyamra drágultak, amelynek révén a kaliforniai cég – a Reuters legfrissebb adatai szerint – a világ legértékesebb autógyártójává vált.

Még Elon Muskot, a Tesla vezérigazgatóját is meglepte ez a rendkívül gyorsütemű fellendülés.

„Meglehetősen furcsa, hogy ennyire meglódult a papírok értéke, hiszen a Teslának eddig sem a megrendelések száma, hanem a gyártási kapacitás szűkössége jelentett problémát” – írta a dél-afrikai születésű üzletember Ross Gerbernek, a Gerber Kawasaki befektetési alap társalapítójának bejegyzésére a Twitteren.

A Tesla az első autógyártó, amely átlépte az 1 billió dolláros piaci érték jelentette mérföldkövet, ezzel olyan cégek elit klubjához csatlakozott, mint az Apple, az Amazon, a Microsoft, valamint a Google anyavállalata, az Alphabet.

A legtöbb autógyártó esetében az autókölcsönző cégek részéről érkező megrendelések főként azt a célt szolgálják, hogy kisöpörjék a készleten lévő, lassan fogyó modelleket. Ezért gyakran komoly kedvezményekkel biztosítják ezeket az autókat. A Tesla és befektetői számára a Hertz 100 ezer járműre szóló megrendelése azt mutatja, hogy a villanyautók már nem csupán egy szűk piaci szegmens részére készülő luxustermékek, hanem a közeljövőben átalakítják az erőviszonyokat az autóiparban.

Musk már többször hangot adott nagyratörő terveinek. Azt a célt tűzte ki, hogy az értékestett mennyiség tekintetében a Tesla átlagosan 50 százalékos éves növekedést érjen el, melynek csúcsát az évi 20 millió jármű jelenti majd. Ez több mint a duplája lenne az eladási statisztikákat vezető Volkswagen és Toyota éves volumenének.

Egyes piacokon már most is kimagasló fogyasztói kereslet tapasztalható a villanyautók iránt. Szeptemberben a Tesla Model 3 bizonyult a legnagyobb példányszámban értékesített személyautónak egész Európában – derül ki a JATO Dynamics legfrissebb statisztikáiból.

A Tesla idén eddig sikerrel vette az autóipar egészét sújtó globális chip-hiány jelentette akadályokat, valamint az egyes alapanyagok akadozó ellátása ellenére is sikerült növelnie a termelési kapacitását. Zachary Kirkhorn, a Tesla pénzügyi igazgatója ugyanakkor óvatosságra intette a befektetőket. Szerinte a Tesla rövidtávú eredményességének kulcsa abban rejlik, hogyan sikerül áthidalni az ellátási láncban tapasztalható fennakadásokat, és milyen gyorsan sikerül beindítani a termelést a hamarosan elkészülő két új üzemegységben, Berlinben és Austinban.

A befektetők és elemzők egyelőre kimondottan bizakodóak a jövőt illetően. A Morgan Stanley 33 százalékkal, 1200 dollárra emelte a Tesla részvényeinek célárfolyamát. Egyúttal a befektetési csoport becslései szerint az amerikai villanyautó-gyártó 2030-ra már éves szinten már több mint 8 millió járművet fog leszállítani az ügyfelek részére.

A Tesla legolcsóbb autója, a Model 3 Standard Range ára 39 ezer dollárról indul. Így a Hertz megrendelésének teljes értéke körülbelül 3,9 milliárd dollár, feltéve, hogy a teljes megrendelést a szedánra adták le. Ezzel kapcsolatban azonban egyik cég sem osztott meg bővebb információkat.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.