2021. október 28. | 12:31

A Hertz autókölcsönző megrendelése katapultálta a Tesla alapítójának vagyonát.

Soha akkora vagyonnövekedést nem regisztrált még a világ leggazdagabb embereinek napi rangsora, a Bloomberg milliárdosok indexe, mint amekkorát Elon Musk könyvelhetett el a hét elején. A dél-afrikai születésű üzletember vagyona egy nap alatt 36,2 milliárd dollárral gyarapodott, amivel a kínai iparmágnás, Zhong Shanshan eddigi 32 milliárd dolláros rekordját sikerült felülmúlnia.

A lavinát az indította el, hogy a Tesla megkapta történetének legnagyobb, 100 ezer autóra vonatkozó megrendelését a Hertz, a világ egyik legnagyobb autókölcsönző cégétől. A bejelentést követően a Tesla részvényei 14,9 százalékot erősödve 1045 dolláros árfolyamra drágultak, amelynek révén a kaliforniai cég – a Reuters legfrissebb adatai szerint – a világ legértékesebb autógyártójává vált, és piaci értéke meghaladta az 1 billió, azaz az 1000 milliárd dollárt.

Musk nagyságrendileg a Tesla részvényeinek 20 százalékát birtokolja, vagyis a vállalat részvényeinek teljesítménye alapjaiban befolyásolja a vállalkozó vagyonának alakulását is. Musk nem kap fizetést a cégétől, a szerződésében rögzített kompenzációs csomag a Tesla bevételével, profitjával és piaci kapitalizációjával van összefüggésben. A vezérigazgató kontraktusában előre meghatározott mérföldkövek vannak rögzítve, melyek a Tesla piaci teljesítményéhez vannak kötve és ha elér egyet, akkor részvényopciót kap.

Musk nettó vagyona jelen állás szerint 292 milliárd dollár, ami meghaladja az Exxon Mobil (271,49 milliárd dollár) és a Nike (256,97 milliárd dollár), sőt, még a Toyota (243,37 milliárd dollár) aktuális piaci értékét is. Ezzel a Bloomberg listáján csaknem 100 milliárd dollárral előzi meg az Amazon alapítóját, Jeff Bezost, aki 196 milliárdos vagyonnal rendelkezik. A harmadik helyen a francia Bernard Arnault, a Louis Vuitton elnök-vezérigazgatója áll 164 milliárd dollárral, míg a negyedik helyet Bill Gates, a Microsoft alapítója foglalja el 135 milliárd dolláros vagyonával.

A Bloomberg rangsorában feltűntetett számadatokat minden nap végén, a New York-i tőzsde zárását követően frissítik nettó vagyonelemzés alapján.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.