2023. december 01. | 13:24

Rászálltak az egyenruhások az önjelölt versenyzőkre és gyorshajtókra. Legalábbis ez derült ki a BRFK tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol a rendőrség bemutatta, hogy milyen sikerrel zajlottak razziák július óta.

November 30-án, csütörtök délelőtt adott sajtótájékoztatót Balogh Ádám r. ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője az illegális közúti versenyzéssel és gyorshajtással kapcsolatban alkalmazott fellépések eredményeiről. Bár nem feltétlenül az Árpád hídon nyáron történt illegális versenyzés és engedély nélküli tuning miatt bekövetkezett halálos baleset adta az apropóját, ez az eset is hozzájárult a fokozott akciókhoz.

A BRFK zéró toleranciát hirdetett a versenyzőkkel és gyorshajtókkal szemben, így azóta többször tartott közlekedési ellenőrzéseket Budapesten. Ezek egy része a sebességmérés, melyet nemcsak a jól felismerhető járőrautókból, hanem akár menet közben, civil megjelenésű gépjárművekből is végeztek.

Persze nem elég egy-egy helyszínen figyelni a gyorshajtókat, hanem már a cselekmény megelőzésére is fontos figyelni. Épp ezért az egyenruhások többször látogattak ki olyan helyszínekre, ahol jellemző a csoportosulás és a különböző gyorsulási versenyek, driftelések megtartása, hogy már csírájában elfojtsák a kezdeményezést.

Ehhez a bevásárlóközpontok üzemeltetőivel egyeztettek több ízben, valamint figyelemmel kísérték a közösségi médiákban szerveződő magánakciókat, továbbá a lakossági bejelentéseket is. Utóbbira azért fektettek külön hangsúlyt, mert az ilyen, eldugottabb területeken zajló versenyek az általános közlekedőkre kevesebb veszélyt jelentenek – hisz általában késő esti órákban tartják, illetve olyan helyeken, ahol amúgy is csekély a forgalom -, azonban zajkeltéssel zavarják a környéken lakókat.

A szerveződések ellehetetlenítése mellett a rendőrök többször ellenőriznek a fővárosi kormányhivatal közlekedési ellenőreivel is, akik mobil vizsgálóállomásokkal települtek ki a helyszínekre. Ezekkel azonnal megállapítható volt, hogy egy-egy autót illegálisan alakítottak-e át vagy sem.

A főosztályvezető kitért arra a közösségi médiában terjedő új divatra is, melyben járművezetők (autósok és motorosok egyaránt) a rendőrök jelenlétében követnek el szándékosan driftelést, gyorshajtást, egykerekezést és egyéb szabálytalanságokat, majd feltöltik ezekre a felületekre. Az ilyen jogsértések esetén a rendőrök nem lájkokat küldenek, hanem helyszíni bírságot szabnak ki vagy feljelentést tesznek.

Idén július és október között több mint 1100 rendőr részvételével összesen 214 alkalommal tartottak ellenőrzést kifejezetten az illegális gyorsulási versenyek, az engedély nélkül átalakított járművek és driftelések miatt. Az ellenőrzések eredményeit az alábbi ábra mutatja be. A csak októberi eredményekről korábban írtunk már.

A rendőrség továbbra is folytatni fogja a gyorsulási versenyek és a sebességtúllépés üldözését, és minden rendelkezésre álló eszközzel igyekszik majd ezek számát a lehető legalacsonyabbra mérsékelni. Ezért a főváros útjain közlekedők a jövőben is rendszeresen számíthatnak különböző ellenőrzésekre.

Police.hu