Erő, elegancia, exkluzivitás, James Bond. Bár az utolsót nem kínálja az Aston Martin a Superleggera Volantéhez, de az összes többi előtte lévőt igen! Nemsokára piacra dobják a legújabb, nyitott tetős szuper GT-jüket a brit sportautógyártónál.

Egy Aston Martinnál, pláne a Superleggera Volenténél nem lehet csak száraz tényadatokat közölni, viszont nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy egy 5.2 literes biturbós V12-es muzsikál benne, ami 715 lóerős teljesítménnyel és 900 Nm forgatónyomatékkal rendelkezik. Ami meglepő, hogy a végsebessége ugyanúgy 340 km/h, mint a fix tetős változatnak, hiszen alapvetően egy nyitott tetős változat alapvetően más aerodinamikai sajátosságokkal rendelkezik. Itt most nem arra gondolok, hogy amikor a szél borzolja a hajad, az visszahúzza az autót.

Gyorsulásban viszont érződik a nyitott tető hátránya, de nem hiszem, hogy annyira elvenné a kedved tőle a fix tetős 3,4 másodperces 0-100 km/h-s gyorsulásával szembeni 3,5 másodperc a Volante esetében.

Ha már az aerodinamika szóba került, akkor még van egy fontos tulajdonság, ami egy sportautó esetében - még ha az luxus sportautó is - nem elhanyagolható: a leszorítóerő. Ebben a dupla diffúzor és az újratervezett Aeroblade II-rendszer segít a Superleggera Volanténak, így 177 kg-mal szorítja az útra a sportautót. Ez megint épphogy csak kicsivel marad el a fix tetős változat mögött.

 

Alapvetően, ha egy gyorsabb autót terveznek a mérnökök, az nagyobb hűtést, nagyobb fékeket, erősebb felfüggesztést igényel, ami egy kellemetlen dologhoz vezet: nehezebb lesz az autó. Az Aston Martinnál inkább a másik utat választottak, a legjobb anyagokat használták fel annak érdekében, hogy semmi ne ejtsen csorbát a vezetési élményen, az elérhető legerősebb, mégis könnyű anyagokat használták fel. Szénszálas anyagok, ahol csak lehet, karbon kerámia fékek, amik a 21 colos kovácsoltvas kerekek fékezéséért felelősek, ráadásul Pirelli P Zero kerekek felelnek a jobb tapadásért is.

A nyitott tető Superleggera év végén kerül az Aston Martin-szalonokba, ha kedvet kaptál hozzá, de eléggé zsebbe nyúlós történet lesz (bár úgyis nemrég vitték el a több, mint 4 milliárdos lottó ötöst, hátha Te voltál az), ugyanis 100 millió körül lesz az ára! Hiába, a minőségnek, márkának és teljesítménynek komoly ára van!