Aston Martin DB5 – a 007-es legendája

Közzétéve:
2018-12-21, 10:00

Sok ikonikus járgány színesíti a Hollywoodban készült filmek repertoárját, ám bizonyos autók egész filmsorozatokon át megjelennek a vásznon, ilyen ez a brit sportautó is.

A DB-sorozat azelőtt a Sir David Brown előtt tiszteleg, aki 25 évig volt az Aston Martin tulajdonosa. Ennek egyik jeles példányáról lesz most szó, a DB4 utódjaként érkező DB5-ről. Az 1963-ban bemutatott sportkocsit az olasz Carrozzeria Touring Superleggera tervezte, és a DB4-ben is dolgozó sorhatos motort fejlesztették tovább annak érdekében, hogy az új szériában még jobb teljesítményt nyújtson.

 Aston Martin DB5 elölről

A főleg kétajtós kupé és kabrió kivitelben gyártott jármű varázslatos formatervet kapott, minden szögből időtálló és harmonikus a megjelenése. Alig több mint 1000 darab készült belőle 1965-ig, ám ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy világhírnévre tegyen szert. Az orrában egy 4,0 literes, hathengeres alumínium blokk dolgozott, melyhez egy ötfokozatú manuális ZF váltót kapcsoltak, ám kérésre háromsebességes automatával is elérhető volt.

Az alapkivitel 286 lóerőt tudott, és 390 Nm maximális csúcsnyomatékkal rendelkezett 4500-as fordulaton. A 0-100-as sprintet kicsivel 8 másodperc alatt teljesítette, a végsebessége pedig 233 km/óra volt. Szériaként jártak hozzá a dönthető ülések, a bőr belső, az elektromos ablakok, a krómküllős kerekek és a magnézium-ötvözetből készült karosszéria elemek. A DB5 ráadásul hátul hajtott, mely jó vezethetőséget eredményezett.

Aston Martin DB5 hátulról

A Vantage modellt ’64-ben mutatták be, mely a módosított karburátoroknak és vezérműtengelynek köszönhetően 330 lóerőt produkált. A Convertible volt a másik érdekessége a szériának, hiszen ebből csak 123 készült, melyből mindössze 19 volt balkormányos. Kérhető volt hozzá levehető keménytető is a vásznas megoldás mellett. Ami azonban a legnagyobb ritkaságnak számít, az a shooting brake kivitel, melyet a kupékból alakítottak át egy alvállalkozó segítségével, és összesen 12 készült belőle gyártás idején.

Eddig még nem lenne olyan érdekes a történet, hiszen készült már más sportautó is korábban, mely nem futott be ekkora pályát. Ám a DB5 összeforrt a James Bond szériával, hiszen ez volt a kütyükkel felszerelt 007-es ügynök szuperautója az 1964-es Goldfingerben, melynek nem más volt a főszereplője, mint Sean Connery.

Aston Martin DB5 műszerfala

Aston Martin DB5 beltere

A menő eszközökkel felszerelt Aston John Stears keze munkáját dicséri, aki a speciális effektusok szakértője volt. A film promotálására két prototípust használtak, az egyiket később a gyártó által megfosztották a kütyüktől, majd pedig eladták. Aztán egy lelkes rajongó végül visszarakta bele a cuccok egy részét, 1997-ben pedig ellopták ezt a példányt, mely azóta sincs meg. A Tűzgolyóban is ez szerepelt egy év múlva, aztán további 7 Bond filmben is feltűnt, többek közt a 2006-os Casino Royale-ban és a Skyfallban is.

 A filmes DB5-ök sajátjai voltak olyan extrák, mint a megforduló rendszám, a GPS-es nyomkövetés, a könyöklőbe épített kapcsolók, a kerékből kinyúló abroncsvágó pengék, a hátsó olajfröcskölő, a golyóálló üvegek, az első gépfegyver a lámpa alatt és az üléskatapult.

Az egyik megmaradt filmbeli DB5 a Londoni Filmmúzeumban van kiállítva, egy másik példányt pedig 2010-ben árvereztek el 1 milliárd forint körüli áron. Ez még mind semmi, hiszen 2018 nyarán az Aston bejelentette, hogy további 25 példányt gyártanak belőle, és szintén jóval 900 millió forint feletti áron juthatnak majd hozzá a szerencsés vásárlók.

Aston Martin DB5 shooting brake

További autós hírek

Halálra gázolt egy személygépkocsi egy gyalogoló férfit az M5-ös autópályán. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2020. január 22-én 22…

Talán az ilyen esetekre mondják, egyik 19 másik egy híján 20!? Ködös, alig belátható útszakaszon kezdett egy teherautó előzésébe a…

Egészen elképesztő videóra hívta fel a figyelmünket olvasónk. “Gyalogos át szeretne menni a zebrán, sikerül is neki a 6. előtte…

Lassan tele a város civil járörökkel, mindenütt kamerák, folyamatosan indulnak dashcam alapján is az eljárások hivatalból, valamint sorra történnek az…

Mindannyian találkoztunk már ilyen autóssal, aki egyszerűen nem bírja, ha valaki mellé ér, és ezért gyorsítani kezd – írja vezess.…

Kapcsolódó írások

Aston Martin DBS Superleggera James Bond
2019. május 25.
Az "On Her Majesty’s Secret Service", vagyis az „Őfelsége titkosszolgálatában” című James Bond-film, illetve a benne szereplő autó ötvenedik évfordulójára limitált kiadással készült a gyártó
5 eltűnt autó nyomában
2018. január 30.
5 legendás autó, aminek nyoma veszett az évek alatt és sosem kerültek elő többé!
Aukciós kalapács alatt a 007-es Aston Martin
2018. május 29.
Árverésre kerül az 1965-ös Aston Martin DB5, amelyet James Bond, azaz Pierce Brosnan is hajtott a Goldeneye-ban.
A 8 legszebb hangú V12
2017. június 13.
A V10-ek után mindenképp érdemes a 12 hengeres V motorokat is átnyálazni. Szinte kizárólag szuperautókat és óriás luxus szedánokat szereltek ilyen szívvel, így a hétköznapi autók szóba se jöhetnek.