Nemrégiben bemutatták az új A3 modellt, a jól ismert ferdehátú pedig már pár éve elindult az elektromosság útján, azonban az e-tron kivitel esetében 2018-ban úgy tűnt, hogy a WLTP emissziómérés bevezetését követően ez a plug-in rendszeres konstrukció mégis eltűnhet, egészen mostanáig. Bemutatták ugyanis az új A3 konnektorról tölthető verzióját.

Az új Audi A3 Sportback 40 TFSI e esetén egy 1,4 literes, 150 lóerős TFSI turbós benzines motorról van szó, amely mellé adtak neki egy 109 lóerős villanymotort. Ez a plug-in hibrid rendszer el tud menni akár 68 kilométert is pusztán elektromos hajtással, míg az előd A3 Sportback e-tron csak 50 km-re tudott elmenni ugyanígy. Emellé kapott egy hatfokozatú félautomata S tronic sebességváltót is. A gyorsulás tekintetében 7,6 másodperc alatt jut el 0-ról 100 km/órás sebességre. A maximális elérhető tempó pedig 227 km/óra. 

A lítium-ion akkumulátor 13 kWh energiát képes tárolni, amely a hátsó ülés alatt helyezkedik el. Az Audi elmondása szerint a cellák száma nem változott az akkupakkon, csak és kizárólag az hatékonyságon fejlesztettek annyit, hogy tudjanak fejlődni. Az autó indítása mínusz 28 °C külső hőmérséklet felett minden esetben elektromosan történik. Az autó maximális sebessége elektromosan 140 km/h. 

Az alapfelszereltség tartalmazza még a 16 colos kerekeket, egy 10,1 colos műszerfali kijelzőt, a myAudi applikáción keresztül is vezérelhető kétzónás klímát, bőr bevonatú kormányt és LED-es fényszórókat is.