2022. július 04. | 11:49

Nem kizárólag az autón múlott a jobb teljesítmény elérése. 

A km77.com csapata megnézte, mit lehet kihozni a Škoda Octavia RS kombiból a jávorszarvasteszt során, ahol azt nézik, hogy az adott jármű mennyire jól képes kikerülni egy hirtelen felbukkanó akadályt. A vizsga klasszikus értelemben akkor tekinthető sikeresnek, ha az adott autó 77 kilométer/órás sebességgel végig tud haladni a kijelölt nyomvonalon, miközben egyetlen bóját sem borít fel.

A benzines, dízel és plug-in hibrid kivitelben is elérhető Octavia RS kombinak nem sikerült teljesítenie a próbát, igaz a tesztelők megjegyezték, ez nem kizárólag az autó hibájának tudható be.

A tesztelt változat az erősebb, elsőkerék-hajtású PHEV verzió volt, amely 245 lóerős teljesítményt és 400 newtonméter nyomatékot képes leadni. Emellett az Octaviát az opcionálisan választható adaptív felfüggesztéssel szerelték.

A kombinak nem sikerült 77 kilométer/órás tempóval teljesítenie a pályát. A legjobb próbálkozás 70 kilométer/óra volt. Az ennél gyorsabb kísérletek során egy-két bóját mindig felborított az autó, különösen a saját sávjába visszatérés során.

Összehasonlításképpen a Mercedes E-osztály kombi, ami méreteit tekintve nagyobb, mint az Octavia, jobban teljesített, ugyanis 75 kilométer/órás sebességgel tudta teljesíteni a kikerülési manővert.

Ugyanakkor a tesztpilóta elmondta, a Bridgestone Turanza abroncsok nem biztosítottak kellő mértékű tapadást, így az autó nagyobb tempónál képtelen volt a megfelelő manőverezésre. Ez a lassított felvételeken is jól látható. Az eredmény azért is meglepő lehet, mivel az autó jól teljesített az autópályán és a kanyargós útszakaszokon.

A km77.com kihangsúlyozta, hogy az általa tesztelt, Bridgestone Turanza gumikkal szerelt autók egyike sem volt képes 77 kilométer/órás tempóval megcsinálni a manővert. A legjobb eredmény 75 kilométer/óra volt.

Nyitókép: Škoda