csütörtök - 2022. October 06.
20 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 675 Ft
100 702 Ft
D 760 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Erről jó ha tudsz, ha Budapesten közösségi autót használsz

Erre érdemes odafigyelni, ha szeretnénk elkerülni egy esetleges büntetést. 

Budapest VII. kerülete, vagyis Erzsébetváros területén új parkolási szabályok léptek életbe. Idén januártól a városrész belső területén a várakozni tilos táblákkal ellátott, idősávos, kizárólagos parkolóhelyeken 18:00-07:00 között már kizárólag csak helyi lakosok parkolhatnak. Ehhez lakossági várakozási engedélyre van szükség.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a VII. kerület érintett részein a megadott idősávban nem parkolhatnak olyan autósok, akik nem Erzsébetvárosban laknak. A szigorítás vonatkozik a közösségiautó-szolgáltatóktól bérelt járművekre is. Bár a közösségi autók egyik nagy előnye, hogy a percdíjalapú bérleti díjon túl például a parkolásért sem kell fizetni, mostantól azonban jobban oda kell majd figyelniük az ezeket a járműveket használóknak a parkolás során.

MOL Limo
Kép: MOL NyRt.

A Greengo és a MOL Limo elmondta, a carsharing cégek próbálták elérni, hogy autóikra ne vonatkozzon az új előírás, egyelőre azonban érdemi előrelépés nem történt a kérdéssel kapcsolatban. A Mol leányvállalata közölte, több ezer olyan ügyfele él a VII. kerületben, akik rendszeresen élnek a közösségi autózás lehetőségével. Ezért nem tartják szerencsésnek, hogy az adott időszakban kitiltották a megosztható autókat Erzsébetváros egyes részeiről.

A Limo forgalmi adataiból kiderül, hogy a közösségi autók általában 3-4 órát állnak két út között a legnépszerűbb területeken, leggyakrabban pedig a belvárosban és a körúton belül használják a szolgáltatást. A carsharing cég arról tájékoztatott, hogy amennyiben az autó tiltott helyen parkol, és amiatt bírságot szabnak ki rá, úgy az egyéb szabálytalanságokhoz hasonlóan a büntetés kifizetését áthárítják a bérlőre.

Nyitókép: MOL NyRt.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!