2023. november 30. | 12:01

Bár a meteorológusok és a közútkezelő is figyelmeztetett, sokakat meglepetésként ért a reggeli hóesés. Több tucat helyen kell torlódásra számítani.

Úgy látszik, az előrejelzések sem segítettek az ország több pontján, ahogy Budapest is a havazás áldozatául esett. Sok baleset történt a sűrű hóesés miatt a fővárosban. A BKK délelőtt temérdek járattal kapcsolatban tett bejelentést, főként a Kelenföld környékét érte a csapás.

Például a 8E autóbusz terelve jár, a Sasadi út és a BAH-csomópont közötti megállókat nem érinti. Az 53-as járat a Márton Áron tér és a Sasadi út között nem közlekedik. A 27-es, a 60A és a 60B autóbusz egyáltalán nem jár, ahogy a 251-es sem. A 139-es, a 153-as és a 154-es autóbuszok pedig a Gazdagréti út és a Gazdagréti tér között nem közlekedik.

A közelben lakó sportolni vágyóknak jó hír lehet, hogy a 137-es autóbusz megosztva jár, a Viharhegyi út és a Farkastorki út közötti szakaszt gyalogosan lehet elérni. A Körtvélyes utca megállót nem érinti.

Az autósok esetében felsorolhatatlanul sok baleset vagy egyéb tényező nehezíti a haladást. A legfrissebbek közül érdemes megemlíteni, hogy a Vörösvári úton kifelé a Flórián tér után csak a belső sáv használható baleset miatt, de a Szentendrei úton befelé Kaszásdűlő után szintén baleset miatt kell sávlezárásra készülni.

Zuglóban egy Mazda sofőrje csúszott neki egy beteggel a kórházba igyekvő mentőautónak. Mint kiderült, az autón nyári gumi volt, ezért nem tudott időben megállni. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de egy másik mentőnek kellett tovább vinnie a pácienst, a pórul járt kocsi pedig napokra kiesik majd a forgalomból.

Persze nem csak a közúton haladókat sújtja az időjárás. A Mávinform arról számolt be, hogy a Déli pályaudvaron tönkrement biztosítóberendezés miatt néhány szerelvény csak Kelenföldről indul, illetve addig közlekedik.

A gond leginkább a Balaton irányába közlekedő vonatokat érinti, de a biatorbágyi járatoknál is fennáll. Az elromlott biztosítóberendezés a Déliből induló és oda érkező vonatok esetén 5-15 perces késést eredményezhez – amire még rájöhet a mostoha körülmények miatti lassabb haladás.

Akinek feltétlenül útra kell kelnie, annak mindenképp érdemes tájékozódni az útviszonyokról például a www.utinform.hu weboldalon keresztül. Akik vonattal terveznek utazni, azok számára ajánljuk a MÁVINFORM Facebook-oldalát, a fővárosban közlekedőknek pedig a BKK Info oldalát.

Kőrössy Balázs / Alapjárat