2022. június 09. | 16:59

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső kereskedelemért felelős biztosa belső levélben szólította fel a kormányt arra, hogy függessze fel a nemrég bevezetett kettős árazást a kutakon addig, amíg néhány jogi kérdésre választ nem kap az EU.

Május 27-étől csak magyar rendszámmal rendelkező autósok élvezhetik a 480 forintban maximalizált üzemanyagár előnyeit, amit azóta több ország is jogellenes lépésnek vélt. Sokan már a bejelentés napján úgy gondolták, hogy Magyarországnak hamarosan kötelezettségszegési eljárással kell majd szembenéznie, azonban eddig az EU-tól nem érkezett hivatalos állásfoglalás. A Reuters most is csak egy belső levelezéshez jutott hozzá, amelyet Thierry Breton EU-biztos Palkovics Lászlónak címzett. Breton arra kéri a Technológiai és Ipari Minisztert, hogy tájékoztassa arról, meddig marad fenn a kettős árazás Magyarországon.

Breton szerint jelenleg 50-60%-kal többe kerül az üzemanyag a külföldi autósoknak Magyarországon, ami indirekt diszkriminációnak számít és ütközik az EU-s jogokkal. A biztos fel is szólította a magyar minisztert, hogy szüntessék be a kettős árazást addig, amíg nem tisztázzák a hazai szabályozás jogszerűségét. Thierry Breton azt is jelzi, hogy amennyiben Magyarország nem foglalkozik az üggyel, sürgős kötelezettségszegési eljárást indítanak ellenünk, amely akár pénzbírsághoz is vezethet.

A jelek szerint hamarabb hamvába hullhat ez az ügy, mint azt sejtjük, ugyanis a Hernádi Zsolt MOL-vezér a Mandinernek már most arról nyilatkozott, hogy júliustól fokozatosan el kellene törölni az üzemanyag-árstopot. Hernádi szerint a kedvezményes ár megszűntetésére ellátásbiztonsági okokból lenne szükség.

Reuters | Címlapfotó: Pexels / Andrea Piacquadio