2022. május 26. | 23:52

Egy határmenti város benzinkútjait futottam végig, hogy vajon a kormány mai bejelentésére hányan indultak el a határon túlról még egyszer, utoljára olcsón teletankolni az autójukat.

Esztergomban élek, ami a történelem során határmenti településsé vált. Ennek sokszor előnyei, sok esetben viszont hátrányai vannak, ahogy ma este is, hiszen akinek most kell a környéken tankolnia, az nem sok jóra számíthat. Tömött sorokban lepték el a kutakat túlnyomórészt szlovák rendszámos autók, de ez nem véletlen a magyar kormány mai bejelentése után.

mol benzinkúton sorban álló szlovák rendszámos autók
A rendszámokat ki kellett takarnunk, de a sorban szinte csak szlovák plakettes autók álltak

A Kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy a hatósági áras, tehát literenként 480 forintért árusított 95-ös benzint és gázolajat holnaptól csak a magyar rendszámmal rendelkezők élvezhetik. Magyarország Kormánya Facebook-oldalán nem sokkal később jelent meg a kiírás, hogy péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvező áron. A megfogalmazás eleinte kicsit homályos volt, mert sokan azt hitték, hogy külföldiek innentől egyáltalán nem tankolhatnak nálunk, de nem erről van szó, ezt maga Gulyás Gergely is cáfolta. A más országokban forgalomban lévő gépjárművek holnaptól, a napi állás szerint 95-ös benzint 661, gázolajat 679 forintos literenkénti áron vásárolhatnak a holtankoljak.hu adatai szerint.

Biztos voltam benne, hogy a bejelentés hatására Esztergom benzinkútjait ellepik majd a szlovák rendszámos autók, hiszen holnaptól ők nem élvezhetik az árstopot. Elindultam körbejárni a várost és már az is beszédes volt, hogy több szlovákiai autó jött szembe, mint magyar. Már a város Dorog-felőli határán tömött sor akadályozta a főút forgalmát, a sorban 90 százalékban külföldi rendszámú autók álltak és vártak, hogy még egyszer utoljára olcsóbban tankolhassanak.

mol benzinkúton sorban álló szlovák rendszámos autók
A rendszámokat ki kellett takarnunk, de a sorban szinte csak szlovák plakettes autók álltak

Szlovákiában jelenleg 1,8 euró környékén van egy liter 95-ös benzin, ez a gyenge forinttal átszámolva literenként 707 forint. A gázolaj valamivel olcsóbb, a szomszédban csupán 1,77 euró egy liter, ez cirka 697 forint. Gulyás Gergely szerint a döntéssel csökkenni fog az üzemanyagturizmus, ezzel az üzemanyag ellátásbiztonsága fenntarthatóbb marad a magyarok számára. Jelenlegi állás szerint az üzemanyagárstop július elsejéig marad, bár a kormány korábban már többször meghosszabbította.

egy férfi kannába tölt üzemanyagot, majd a bmw-jébe teszi

A környéken amúgy sem szokatlanok a szlovák rendszámos autók. Mondanom sem kell, hogy nem egyszerű lokálpatriotizmusból van ezeken az autókon szlovák felségjelzés, hanem az olcsóbb fenntarthatóság miatt, de ebbe nem mennék bele. Elég beszédes, hogy a szlovák rendszám kifejezést beírva a keresőbe, a harmadik találat, hogy szlovák rendszám előnyei. Jellemzően a legdrágább luxusautókon van külföldi rendszám, ahogy Esztergomban is van Ferrari, Bentley és jónéhány német prémium.

A jelenlegi helyzet hasonló tolongást okozott a kutakon, mint a márciusi roham. Akkor arról terjedt el hír, hogy ellátási gondok lehetnek, emiatt mindenki próbált betárazni, persze végül senki sem maradt üzemanyag nélkül. Erről a videónkat itt láthatod: