2019. augusztus 22. | 09:44

Az elmúlt két évtizedben felére csökkent a halálos balesetek száma az Unióban – Magyarország nem teljesít jobban.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az egy főre jutó halálos közlekedési balesetek számában a kelet-európai országok állank az élen. A legfrissebb adatok szerint 25 000-en vesztettek életüket az Európai Unióban a tavalyi évben. 2001-ben ez a szám még 55 000 volt, a mutatók tehát egyre javulnak.

Az új évezred kezdetén Litvánia és Lettország rendelkeztek a legrosszabb adatokkal, ám 17 év elteltével éppen ez a két ország mutatta a legnagyobb fejlődést. A lettek még így is a lista alján találhatók: 1 millió lakosra 77 haláleset jutott tavaly – éppen annyi, mint Magyarországon. Minket és Lettországot csak Bulgária (87 haláleset/1 millió fő), illetve Európa legveszélyesebb országa, Románia (96 haláleset/1 millió fő) múlt alul.

Keleti szomszédunk, Románia és Bulgária is javította a baleseti mutatókat 2018-ban, előbbi 23,8%-kal, utóbbi pedig 39,6%-kal teljesített jobban.

2001-hez képest az Egyesült Királyságban a felére csökkent a halálos közlekedési balesetek száma, ezáltal a szigetország lett az Európai Unió legbiztonságosabb állama. Tavaly 28 haláleset jutott 1 millió főre, a második helyen Írország és Dánia áll (30 haláleset/1 millió fő), a képzeletbeli dobogó harmadik fokát pedig Svédország foglalja el (32 haláleset/1 millió fő).

Az Európai Unió egyik legkisebb állama, Málta az egyetlen olyan ország, ahol nőtt a halálos balesetek száma, méghozzá 12,5%-kal 17 év alatt. Tavaly 18 ember vesztette életét a szigeten, mely 38 halálesetet jelent 1 millió állampolgárra kivetítve. Málta még így is az ötödik legbiztonságosabb ország Európában.

A közlekedési balesetek magas száma természetesen az utak állapotának is betudható, ám nagy mértékben befolyásolja a közlekedési kultúra, a sofőrök magatartása.

Neked mik a tapasztalataid, melyik országban a legveszélyesebb közlekedni?